Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2014 11:24 - ЛИСИЦАТА И ГАРВАНЪТ – 22
Автор: hadjito Категория: Изкуство   
Прочетен: 227 Коментари: 0 Гласове:
0



ЛИСИЦАТА И ГАРВАНЪТ – 22
 
     Прекрасно утро с ведро небе и ярко слънце. Цялата долина в ниското под ореха тънеше в тънка утринна мъглица и никакъв шум не смущаваше тишината. Стиснал здраво в човка вкусно парче храна, гарванът се канеше да закуси, когато видя, че лисицата се промъква с леки стъпки към неговото дърво. А той очакваше този миг с нетърпение защото й беше приготвил изненада.
      Най-напред хитрушата бе намислила да го стресне със силния си глас и извика:
      – Хей, ти пак ли си тук?
      Надяваше птицата да трепне и да изпусне хапката си. Но гарванът я беше забелязал навреме и въобще не се впечатли от вика й. Спокойно я наблюдаваше стиснал здраво човка.
      Кума Лиса не мислеше да се предава лесно. Имаше резервен план и веднага пристъпи към него. Тя отново беше намислила да поласкае гарвана и да го накара да проговори. Затова рече:
      – Вчера намерих сутринта на брега една риба и я излапах, а вечерта още една. Не щеш ли, тази сутрин ми провървя и намерих още две за закуска. Сега съм сита и доволна, но друго ме измъчва?
      На това място от разказа й очакваше гарванът да попита какво?
      Но той си стоеше мълчаливо на клона и пристъпваше от крак на крак, стиснал здраво храната в клюна си.
      „Захитрял е много, пустият – каза си лисицата. – Няма да мога толкова лесно да го излъжа. Това я принуди да приложи майсторството си на голям ласкател, което беше и последното й оръжие:
      – Блъскам си главата вече колко време и не мога да пресметна колко риби съм изяла вчера и днес. Не, че това е толкова важно, но искам да знам. Но нещо се обърках и не мога да пресметна. Надявам се, ти гарване, най-мъдрият измежду птиците, по-мъдър дори от стария бухал, ще можеш да пресметнеш това което мене толкова ме мъчи.
      – Разбира се, че мога. Четири риби, Лисано.
      При тези думи хапката падна от човката и лисицата зяпна да я хване още във въздуха. Но така и остана с празни уста. Храната я нямаше.
      – Какво по дяволита става тук? – промърмори тя.
   Предният ден гарванът беше намерил една тънка прозрачна мрежа и беше я опънал на по ниския клон, та сега храната беше паднала в нея. Той се спусна на този клон и рече на изумената лисица:
      – Това могат да го пресметнат дори и децата, които още не ходят на училище.
      И след тези думи започна да кълве от вкусната си храна, а лисицата, която се беше престорила на глупава, сега наистина се почувства такава и трябваше да си тръгне гладна, с подвита опашка.
      Тя само изсумтя и тръгна ядосана към гората. А гарванът я изпрати с насмешка и продължи сладко да си похапва. Благодарение на своята досетливост, от днес нататък той можеше да говори спокойно с лисицата, без да се страхува, че ще му отмъква закуските които намира.
      По всичко личеше, че денят на гарвана ще бъде сит и хубав, а и не само този…



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadjito
Категория: Други
Прочетен: 7196970
Постинги: 8464
Коментари: 1794
Гласове: 4329
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930