Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2023 07:01 - © Така необуржоазията си представя празничния 24–ти май
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1541 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 31.05.2023 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
31.05.2023г.

     За разпространяваното от Българската национална телевизия невежество писах в «30.03 08:01 – © За невежеството на телевизионните бърборковци».
Също така невежество разпространява и История.BG. За новинарските емисии да те говорим.
И "забавно–познавателното, семейно куиз шоу" "Последният печели" пръска невежество.
Във всяко свое издание. Писал съм за това : «07.12.2021 19:01 – © Едно демодирано и архаично шоу» и «09.03.2022 15:01 - © И пак за глупостта и простотията».
"На 24 май с БНТ : В началото бе словото" – празнично предаване с водещи Добрина Чешмеджиева и Димитър Стоянович"
image
Както виждаме водещи на предаването са семплата Добрина Чешмеджиева и не по–сложният Митко Културата. Слушал съм и двамата и отново видях – Чешмеджиева говори по–правилно и отговорно българския език от културтрегера.

Още в началото, първата дума, с която Чешмеджиева изразява своето удовлетворение, радост, възхищение и прочие пърхащи от възбуда чувства (за спечелената от писателят Господинов награда "Букър") е епитетът "страхотната", лепнат на съществителното "новина". След това имаме "страхотен" филм. За Митко пък по същата причина денят е започнал "по най–невероятния начин"; "А бе, страшно!", заключава и обобщава Митко за въпросната награда.
Ако празника беше Девети септември, е възможно да е страшно. Ама на 24–ти май?!
"Където ни очаква лауреатът на Димитровска, щях да кажа, не точно награда …", клъцва съвсем просташки реалния социализъм Митко Културата. И продължава с историческите закачки : "Много благодаря, че сте скрили паметника така в кадъра, защото мен ме наранява в днешния ден", благодари Митко на кореспондента в Бургас "господин Сукнаров".
image

Паметникът в Бургас, който наранява Митко Културата в днешния ден

Разбира се чувствителната и ранима интелигентска душа на Митко Културата не интересува зрителите, ама когато човек няма мяра, такт и усет как да се държи пред обществото …?!  "И всъщност това правят Светите братя за нас в своята монашеска и изключителна служба".
Та в кой манастир са монашествали Светите братя Кирил и Методий, бе, Митко?
Защото "монашеската служба" се осъществява в някой манастир – Паисий Хилендарски е писал "Историята" в Зографския манастир в Атон.
Отец Матей Преображенски–Миткалото е монашествал в Преображенския манастир.
Отец Кирил, кръстоносецът на Хвърковатата чета, е монах в Калугеровския манастир.
Не може Кирил и Методий да бъдат определяни като монаси, което правят и гостуващите в студиото професор и доцент, най–малкото, защото не посочват в кой манастир са работили – това е неточно и лъжливо, ограничително за титаническото им духовно дело. Превеждането на религиозни книги никак не ги прави служители на църквата, каквито са монасите. Просто това е единствената по това време литература. И богомилите, които са встрани от официалната църква и по–близко до светския живот, са тълкували религиозни теми – "Важна предпоставка за проникването на богомилството в Киевска Рус през XI–ти век оказват покръстването ѝ в православната вяра (988 година) и безспорните ѝ културни, исторически и народностни сходства с България, както и оживените ѝ по това време търговски и политически контакти с Балканските страни и Византия. С разпространяването на славянската писменост в сравнително новопокръстената държава, навлиза значителна по обем религиозна книжнина, както на официалната литература, така и с апокрифно или еретическо съдържание.
За широкото разпространение на този вид народна литература, способствали не само живият спомен от изповядваното езичество, но и лесният и разбираем език и иносказателната форма на творбите ѝ. Съдейки по многобройните преписи, широко разпространение получили дошлите от българските земи апокрифи, сред които : Видение Исаево, Енох, Варух, Животът на Адам и Ева (с епизода за Аврамовия запис), Йоановия апокалипсис, Томиното евангелие, Прението на Христа с дявола, Ходене на Богородица по мъките и Повест за кръстното дърво на поп Йеремия, ползвало се с голяма популярност, както и легендата за Тивериадското море.  С течение на времето тези разкази станали известни в Русия с характерното название "български басни".
Те, двамата, са Апостоли, те са Мисионери! Те са и Революционери с идеите си – "Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички? Също тъй слънцето не свети ли на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена – да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та Той не може да даде (всичко това), или за завистлив, та не желае?".
Това са слова на революционер.
Докъде сме стигнали в мисловната си и морална деградация ни подсеща въпросът на Добрина  Чешмеджиева към гостенката Вяра Пантелеева : "Какво трябва да правите за да задържате любовта на децата към нашия език, към нашта култура, към нашто изкуство? Да ги запалите и този огън да продължи".
Е това с технически способи не става. Ти като водеща на предаване би следвало да имаш някаква представа как да задържаш вниманието на зрителите.
"Но как правим разлика между това, че някой просто е искал да си издаде нещо, което той смята за ценно и високата художествена литература, която истински ни вълнува?", пита как да си избира книжка за четене Чешмеджиева.
Ами като прелистиш книгата преди да я купиш, ма Добринке. От няколко прочетени реда от различни места в книгата можеш да схванеш, що за духовна стока държиш в ръцете си.
"Първата и най–важна стъпка да се справиме (ех!) с демографската криза, а от там насетне и с всички кризи в България, е да спрем крайното, негативно говорене за същата тази България", речи разкрачилият се като пикаеща крава оратор Георги Бърдаров, писател.
Колкото и каквито хули да се изсипят, те не могат да навредят така, както вредят делата на така наречения "елит" – политици, олигарси, магистрати. А и нашите атлантически приятели.
На този празник всички бяха с най–бляскавите си парадни униформи. Направиха ми впечатление поповете и Ректорът, които са хора на духа и би трябвало да не се поддават на суетата и изкушението на материалното. Какво е това злато, свила и брокат, кадифе и плюш и огърлиета по дрехите им? Дебели златни ланци по вратовете, за пръстени нямаше как да видя.
Дори римските императори не са се обличали и кичили така натруфено.
А поповете ми каканижат "смертию смерт поправ", "твоя пророк Самуил … твоя помазаник Соломона (Соломон, тоя тиран развратен)" на този светъл ден. Защо не написаха славословия и молитвословия за Кирила и Методия, за буквите, за знанието и науката? Лицемери долни.
Имаме ли църковен писмен и музикален материал за да отслужваме на този ден специална и отделна  Кирило–Методиева литургия? В която да се споменават и чуват само Техните и на учениците им имена! А не да слушаме за Аврам и копелетата му. Пфу, отврат!
Кога най–после Българската православна църква ще осъществи своята Реформация?
Тя, която няма нищо общо с научното знание и просвещението, със социалния прогрес, се обръща към народа "за деня на българската азбука и култура и на славянската книжовност".
И ни насочва в пътя на "чистото и свято богопознание", където се казва : "Бой се от бога, почитай царя!"
Свещена глупост! Векове цели
разум и совест с нея се борят;
борци са в мъки, в неволи мрели,
но, кажи, що са могли да сторят!"

А "акането", "мекането" и "шекането" на водещите и гостите, както и лигавите превземки на  Митко Културата, си е нещо естествено и нормално.

Вечерта на 24–ти се връчи наградата за принос към театралното изкуство "Аскеер".
А що e и защо e "Аскеер", търсете в Интернет.

https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2023/03/30/za-nevejestvoto-na-televizionnite-byrborkovci.1861991
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2021/12/07/edno-demodirano-i-arhaichno-shou.1792601
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2022/03/09/i-pak-za-glupostta-i-prostotiiata.1807879
https://bnt.bg/news/-na-24-mai-s-bnt-v-nachaloto-be-slovoto-praznichno-predavane-s-vodeshti-dobrina-cheshmejieva-i-dimitar-stoyanovich-318271news.html
https://bnt.bg/news/na-24-mai-s-bnt-v-nachaloto-be-slovoto-318297news.html
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. iw69 - Те
31.05.2023 07:52
искаха да въведат и латиницата, за да не пишем вече на кирилица...
цитирай
2. nedovolen - Спомням си една мисъл на Българин, ...
31.05.2023 08:29
Спомням си една мисъл на Българин, живял на запад. Прибрал се в България в началото на т.н. демокрация и описал няколко годишните си впечатления в тънко книжле.
"Като чуеш по която и да е медия гръмка новина, действай обратно и си на прав път"- предавам я по памет.
И сега си важи.
:)))
цитирай
3. emelika - Висока култура
31.05.2023 10:10
на родните "културтрегери". Недостигаема!
цитирай
4. kvg55 - До 1. iw69
31.05.2023 14:25
Така беше.
цитирай
5. kvg55 - До 2. nedovolen
31.05.2023 14:26
Имаше и умни хора сред емигрантите.
цитирай
6. kvg55 - До 3. emelika
31.05.2023 14:28
Простотията ни залива от телевизора.
цитирай
7. elenkokoschkov - И от блога! ЮЛЕТО е първата в този ред на мисли!
31.05.2023 17:08
kvg55 написа:
Простотията ни залива от телевизора.

цитирай
8. mt46 - Добре, но
31.05.2023 18:25
можеше и по-накратко... Перфектният правоговор е нещо идеално или поне непосилно за мнозина...
цитирай
9. kvg55 - До 7. elenkokoschkov
31.05.2023 19:27
Е, как, Юлето!
цитирай
10. kvg55 - До 8. mt46
31.05.2023 19:34
Нали знаеш, какво съм казал в Книгата : Размерът на изказа е обратно пропорционален на познаването на материята.
Па и не всички са начетени и умни като теб да разбират от половин дума.
Телевизионерите не са от мнозината. При социализма не се допускаше такова поведение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756188
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031