Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2022 11:44 - ИДВА ЛЯТОТО, ОТНОВО СЪПРОВОДЕНО ОТ ТРУДНОСТИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1267 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ИДВА ЛЯТО, СЪПРОВОДЕНО ОТНОВО С ТРУДНОСТИ, ТОЗИ ПЪТ ПРИЧИНЕНИ ОТ КРЕТИЗъМА НА  ПУТИН.  „ТУРИСТИ”, ХАРЧЕТЕ ПАРИТЕ СИ РАЗУМНО, ИНВЕСТИРАЙТЕ ГИ В СТРАНАТА СИ!

 

    Независимо от трудностите, които съпътстват хората, те се придвижват по земния си път въпреки тях, според чипа, заложен им още преди рождението им. Давам за пример себе си:

  Ако съм в много голямо материално затруднение, дали има опция пред мен, през лятото да не отида на планина? Такова нещо не е възможно да се случи. Ще попроменя нещо, но ще отида..! През 1991г, когато страната се разграбваше от тези, които по-късно станаха олигарси и нямаше дори хляб, но аз почти без храна в раницата си изминах прехода от Петрохан до Салашкия проход, разчитайки на късмета си. Клеонът това лято бе премахнат, вече се пътуваше свободно по сръбско-българската граница. Тръгнах само с малко сирене и няколко пакета бисквити, това намерих тогава в магазина. Но на два пъти хората ме нахраниха и така успях да издържа на огромното натоварване. Извърших много тежко и опасно пътуване, сред най-голямата дивотия, но благодаря на Бог, че имах и много голям късмет. Спомням си, че и пропаднах в капан за диви свини, направен от бракониери.

    Интересите ми са такива, затова пътувам сред природата. Не влизам съвсем в стандарата, а може би и изцяло. Хората разбират лятната почивка по друг начин. Те трябва да отидат на хотел, на почивна станция, на море в България, Гърция, Турция или другаде по света. Там да лежат като морски слонове по плажовете, да ядат на корем, да посещават с колите си местни забележителности, ако такива има наблизо,  но на първо място таверни, ресторанти. И след почивката да се върнат поправени с по няколко килца. Ако аз се отдам на такава почивка, без движение, без съприкосновение с природата, без да се докосна до красотата й, най вероятното е да почина съвсем. Затова избягвам такива почивки, като отбелязвам, че те са и доста скъпи. Моите са по-евтини. За почивката си изразходвам пари единствено за гориво на автомобила ми, пътуващата ми база.

    По различни евроейски програми в страната бяха построени доста къщи за гости, малки и големи хотели. Някои от тях са в близост до антични места, други – сред природни красоти. Към първата група цитирам твърде скъпото хотелче в махала Ягнево до с. Бенковски. Да се намери място там е невъзможно ако нямваш резервация от преди месеци. В съседните села обаче има още доста места за нощуване и хранене, които са толкова много, че места винаги има. Тези села се намират на територията на огрпомно тракийско заселище със светилища и камъни за изпълняване на ритуали върху тях, без всякакво съмнения,  жертвоприношения.

     Към втората група цитирам луксозния хотел в с. Ягодина, находящ се сред изкрючителна красота малко над селото, под върха, до скоро наричан Родопската Синаница, а сега Св. Илия. Поне 20 са прекрасните преходи, които могат да се извършат в този регион. Като центърът на долината на р. Девинска да е тук! Запознат с региона отлично, имам критика към боклузите, които Радев назначи за уплавники на страната, че нищо не ппавят за този регион, цитирам само един проблем – възстановяването на пътя от Смолян за Девин през с. Мугла. Тази красота е рядка за самата ни страна.

    Да се правят къщи за гости, които да повишат доходите на хората по малките населени места и те да не ги напускат е една от причмините за този европейски проект. Той бе възприет в страната ни мошенически и доста управниците ни си направиха с европари дворци. Давам пример с балдъзата на Карадайъ, която построи един сарай в с. Чала и една голяма къща в Катранджидере на бррега на прекрасен микроязовир. Да не си помисли обаче някой, че тя е родственица на Карадайъ, тя е съппруга на кмета на с. Борино.

   Други, подведени от рекламата за ивнестиции в строителсвото и нов бизнес, ресторантьорство и др. преебаха чудесното подбалканско градче Банско за да го превърнат в един наш просташки Лас Вегас. Боклуци не само от страната, но и от Русия и от републиката „инвестираха” тази българска светиня да се превърне в такава простащина.

   По-разумно постъпиха помаците в Родопите и малка част от турците, които построиха къщи за гости, с която да си помогнат материално, предоставяйки на гостите хотелски услуги и предлагайки им храна собствено производство. Подчертавам, без да ограничават лизпеса си, от който те имат препитанието си, на пръво място животновъдството.

    Къщи за гости има по цялата страна, ще цитирам една прекрасна природа, тази по иворите на р. Огоста. Едва ли някой знае за с. Копиловци, за къщите за гости под Трите чуки и Копрен. Да се отиде там на почивка има десетки маршрути, но трябва кола. Само прекрасните и огромни водопади с латински имена и римски пътища покрай тях са четири. Наблизо е и Чипровци.

   От другата страна на Балкана, в Западните покрайнини, където живеят българи също има места за нощуване, а бисерът е с. Дойкинци. От него има десетки маршрути към природни бисери., от които се посещава саво един, водопадът Тупавица.  Това село е под центъра на масива Копрен, един от най-красивите по Балкана. Горяма красота е и по селата в изворната обраст на р Тимок, от където има прекрасни места за разходка в посока България. Цитирам едно скално чудо, Бабините зъби. Ако ние посещеваме къщите на тези хора, ще помогнем на бита им, а ръзходите ни за помивка в момент, когато Радев съсипва икономически България с боклуците си, ще са минимални.

   Твърде малко могат да предложат като екстри хората там на туристите, но има и нещо важно – среща с нашите сънародници там, заточени в собствените си имоти, съхранили ценностната система на българите от преди век. В с. Дойкинци, най-красивото село под Балкана са се развъртяли перничани и водят със себе си по местните ресторантчета момичета, които седят с тях, те ги хранят. Да е по-свежа обстановката. Не става въпрос за ползването им като жрици, а само като присъстващи в компанията. На някои от къщите има снимки с такива момичета, подтиснати, угрижени, съвсем неподходящи за компаньонки, мъчно ми е за тях.

   И накрая пак за едни мой познат, автомонтьор. Той работи много, сигурно и печели много, но за всяко лято заделя 10000 лв. и отива със семейството си на море. Ползва най-скъпия хотел, най-скърите питиета, за седмица изхарчва парите и после цяла година се чуствал човек.

   Като него – много. Този е необразован мовек, макар да е много добър като характер и добър майстор. Но заразен от снобизЪма. За жалост заразените със снобизъм са много. По делата им се разпознават – не различават кое в живота прави кмисъл, носи ги течението.

   Почивайте разумно, г/да „туристи”! Оставяйте парите си за почивка в страната си. Ако сторите това при „въртежа” им, част от тях ще се върнат при тях. Ако ги оставите в друга страна, помагате на нея, не на нашата.

 

   И една препоръка къ тези, които биха посетили Родопите:

   Там има региони с много бедни хора, които от всичко се нуждаят – домашни потреби, облекло, инструменти. Добре е преди пътуване да се прегледа какво излишно има в къщи, да се натовари в колата и да се остави при чешмите с навеси или по техни свети места като текета, тюрбета и др. Повтарям, бедността там е ужасна и хората от всичко имат нужда.

  И нещо сигурно има при една такава почивка – където и да си оставите колата, хората не само няма да й направят пакост, но и ще я пазят.

  Хубаво лето Господне 2022! Моето започва от 27. т. м. с точка първа, Чехльово.

  





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191574
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031