Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2023 20:11 - Най-новите археологически открития в света – топ 10 класация
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 5071 Коментари: 0 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image 

Най-новите археологически открития в света. През 2022 г. все още се правят археологически открития по света. А това са едни от най-големите открития през последните години. Археологическите открития са интересни, защото разкриват повече за живота на древните хора.

Всяко откритие добавя към знанието за древното минало, оставяйки ни гладни за още. И кой знае колко още може да има, виждайки невероятните постижения на древните хора. Много от откритията може да са само от любопитство, но някои от тях може да са ключът към бъдещето на хората. Докато констатациите продължават, това са най-скоро разкритите неща за древния свят на хората.

  12. 3000-годишният град, затрупан под пясък в Египет image

В Египет наскоро беше открит изгубен златен град в Луксор. Според откритието този археологически обект е бил заровен под пясъка в продължение на хиляди години. Въпреки отминалото време, мястото остава до голяма степен непокътнато. Смята се, че древното място е построено от Аменхотеп III – дядото на Тутанкамон. С много каменни делви и много други структури, които са почти непокътнати, е съвсем очевидно, че градът е бил изоставен, а не разрушен.

Археолозите откриха селището на западния бряг на Нил в Луксор. Градът изглежда е бил наречен „ослепителен Атон“, както е описано от йероглифните надписи. Мястото включва варовикови фигури за игри, детски кукли, работилници, амулети, пекарни, кухни и съд, съдържащ доста сушено месо.

11. Древен ресторант в Помпей, в който сервирали уникални ястия image

Древен ресторант, за който се смята, че е предлагал някои сочни ястия, наскоро беше открит в Помпей през 2019 г. Според уликите този ресторант е бил Меката на изисканата кухня, като някои от тах били описани като „печени гризачи с мед“.

 

Интересното е, че са намерени останки от кози, свине и кучешки кости, както и черупки от охлюви. Това очевидно хвърля повече светлина върху богатото на месо меню на ресторанта. Добрата новина е, че ресторантът вече е отворен за посетители, за да могат изследователите да имат представа за деликатесите в древния италиански град. Не очаквайте обаче да ви предложат печени гризачи с мед.

10. Голямо съкровище от древноримски сребърни монети в Аугсбург, Германия image



Има открити повече от 5500 бройки римски сребърни монети, открити в това, което сега е – Аусбург, Германия. Според археолозите тези съкровища са били заровени преди около 1800 години. Маркировките и дизайнът разкриват, че монетите са били вид стандартни римски сребърни монети, наречени денарии, които са били използвани от първи до началото на трети век от н. е. Произходът на изоставянето на монетите все още е загадка. Една от версиите е, че може би монетите са били забравени там, където са били заровени край река.

9. Римско корабокрушение, открито близо до Сицилия image



Потънал кораб, превозващ стоки, е открит в Средиземно море близо до Сицилия. Корабокрушението датира отпреди 2200 години. Визуални следи от останките показват, че корабът е бил натоварен с вино и брашно. Древноримското корабокрушение, датиращо между 1 г. пр. н. е. и 1 г. сл. Хр., е открито в Кефалония и е едно от четирите най-големи, откривани някога в Средиземно море!

  8. Намек за силата на жените в древна Испания – най-новите археологически открития image

Противно на това, което мнозина вярват, жените в древния свят може да са били влиятелни хора в обществото, като са заемали висши позиции точно като мъжете. Разкопките на гроб в Испания през 2014 г. разкриват това. Гробът, открит в Ла Алмолоя – гробище в Испания, се състои от останките на жена и няколко сребърни бижута. Важен аспект на това откритие е, че мъж е бил погребан до жената, но мъжът не е имал вещи, които биха могли да бъдат описани като луксозни.

Предметите, намерени у жената, включват сребърна диадема, огърлица и две гривни. Според учените артефактът върху главата на жената трябва да е бил символ на власт. Заключенията, направени от това, са, че тя трябва да е била владетел или видна фигура в обществото Ел Аргар, което процъфтява през 2200 – 1550 г. пр. н. е. в региона.

7. Свитък от Мъртво море в пещерата на ужаса image

Пещерата на ужаса е място в Израел, където останките на 40 еврейски мъже, жени и деца са открити за първи път през 60-те години на миналия век. Може би откритието е било твърде ужасяващо за екскаваторите, тъй като не е имало известие за нищо друго до март 2021 г. (приблизително 60 години по-късно), когато в същата пещера на ужаса са открити фрагменти от свитък от Мъртво море. Повечето от надписите върху свитъка са с гръцки букви с малко думи на иврит – по-специално името на Бог.

 

Твърди се, че тези писания върху свитъка са части от библейските книги на Захария и Наум. В допълнение към свитъците, други скорошни открития в пещерата включват мумифицирано дете на 6000 години, за което се смята, че е било в средно детство, и кошница, датираща от около 8500 г. пр.н.е., която е открита в близката пещера.

6. 1800-годишна гладиаторска арена в Турция – най-новите археологически открития image

Арена, за която се смята, че приема въоръжени римски професионални войници, е открита на място в Турция, известно като древния град Мастуара. Амфитеатърът е основан преди 1800 години и се смята, че е служил за същата цел като Колизеума – домакин на масови гладиаторски битки и битки с диви животни. Много части от този амфитеатър са заровени под земята и частите, които могат да се видят, остават до голяма степен непокътнати.

5. Гробницата на египетски иманяр image



Птах-М-Виах бил царският ковчежник на Египет по време на управлението на Рамзес II (известен също като Рамзес Велики). Неговата гробница беше открита в голямо гробище, наречено Сакара, разположено в Гиза. Откритието е направено от група археолози от университета в Кайро. Гробницата съдържа някои писания и рисунки, които разбира се хвърлят повече светлина върху живота на древния египетски народ по времето на Рамзес II.

  4. Гробници от Старото царство в Египет – най-новите археологически открития image

Пет гробници от Старото царство бяха открити наскоро в некропола Сакара. Гробниците, датиращи отпреди 4000 години, са били красиво декорирани и според генералния секретар на Върховния съвет на антиките – Мостафа Вазири, гробниците били предназначени за висши служители в Древен Египет, като тези, отговарящи за Надзора на двореца и регионалното управление.

3. Древен храм, посветен на Зевс в Египет image




Въпреки че поклонението на Зевс произхожда от Гърция, то всъщност преминава през Гърция и се разпространява в други части на света и чак до Египет. Това разкрива наскоро открит храм в Тел Ал-Фарма, Северозападен Синайски полуостров. Храмът е посветен на Зевс и Касиос – бог на времето, свързан с планината Касиос. В древността този регион е бил известен като град Пелузиум и е бил важен град по време на гръко-римските и византийските времена.

2. Испански галеон със съкровищата на Сан Хосе – най-новите археологически открития
image



Сан Хосе е рекламиран като майката на всички корабокрушения. Галеонът бил тримачтов с 64 оръдия, който бил спуснат на вода през 1698 г. Потънал в битка близо до днешна Колумбия през 1708 г., натоварен със злато, сребро и изумруди.

 

Сан Хосе беше открит през 2015 г., но спасяването на многобройните му съкровища беше задържано от безкрайните съдебни спорове. Смята се, че съкровището е на стойност милиарди – може би около 17 милиарда долара. Търсенето на останки и спасяването на техните отдавна изгубени съкровища всъщност е голям бизнес и има много кораби, посветени на намирането и спасяването на кораби като Сан Хосе.

1. Нов изгубен римски град в испанските Пиренеи image

Нови „изгубени“ градове се откриват през цялото време по света (напр. по-древни изгубени градове са открити в Египет). Едно от последните съобщения за големи археологически открития е нов изгубен римски град в испанските Пиренеи.

Никой дори не знае името на този древен римски град, изгубен от времето. Засега той се нарича Ел Форай де ла Тута. Смята се, че датира от първи и втори век сл. н. е., когато Римската империя е била в своя пик.

https://kakda.org/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b5%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%8f/

















Гласувай:
22



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3511385
Постинги: 710
Коментари: 1447
Гласове: 26097
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930