Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
16.05.2021 20:43 - На вниманието ви - размислите на един френски консерватор
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 1350 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.05.2021 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Филип дьо Вилие: Covid-19 задейства трансформация на човечеството.

/ Интервю на Александър Девекио с Филип дьо Вилие във « Фигаро”:

Philippe de Villiers : «Le Covid-19 aura dйclenchй une transformation

de l’humanitй» / https://www.lefigaro.fr/vox/societe/philippe-de-villiers-la-covid-19-aura-declenche-une-transformation-de-l-humanite-20210514/

В новото си есе, Le Jour d’aprиs (Денят след това), което вече има голям успех, Филип дьо Вилие пророкува “свят след това”, доминиран от технологичните гиганти (Big Tech) и биовластта.

Френският писател и политик Филип дьо Вилие е бивш държавен секретар по културата (1986-87 г.) във второто правителство на Ширак, депутат и евродепутат. Той е основател и президент на “Движение за Франция”, участва в президентските избори през 1995 и 2007 г. По време на политическата си кариера и в своите книги защитава християнските корени на Франция и се противопоставя на процеса на ислямизация, който според него е в ход в страната. Снимка: "Фигаро"

……………………………………………………………………………………………………….

- В Le Jour d’aprиs (Денят след това) обяснявате, че Covid-кризата е подходяща възможност да се създаде свят без граници, в които всички хора ще бъдат обезкоренени, форматирани и контролирани. Не преувеличавате ли?

- Уви! Не. Това, което открих и което ме накара да хвана перото, е ужасяващо: попаднах на шокираща книга, озаглавена «Covid-19: The Great Reset» (“Ковид-19: Великият рестарт”) Председателят на форума в Давос обявява в нея, на 2 юни 2020 г., пътна карта. Той се осмелява да напише, че “пандемията представлява прозорец на възможности” за “нова нормалност”, т.е. постепенното сливане на физическата, биологична и цифрова идентичност. С други думи, шефът на кулминационната платформа на “глобалното село”, където всяка година безсърдечният капитализъм отива, за да направи кървавата си равносметка, приканва гигантите в мрежата да се възползват от неочакваната възможност за дигитализация на умовете и настройка в алгоритми на вътрешната съвест.

 - Не бяха ли част от тези преобразувания в зародиш преди пандемията? Не е ли тя само катализатор на текущите изменения?

 - Имате право. Но това, което е нечувано и смущаващо, е, че новите господари на надзорния капитализъм изглежда са предвидили за нас поредица от нещастия, като иманярите на разбити кораби, които ликуват от радост при мисълта за предстоящо корабокрушение. Всъщност аз открих заснет сеанс на симулационно упражнение на Ковид пандемия, организирано от частни сили - Big Data, Big Finance, Big Pharma. Това упражнение впрочем се е състояло - дръжте се здраво - на 18 октомври 2019 г., т.е. няколко месеца преди да чуем за Ковид. Заключението: това, което преживяхме, вече е било разиграно. И не САЩ са го управлявали, а Бил Гейтс, “Джонсън и Джонсън” и Давос, т.е. големите частни играчи.

Каква е поуката от тази история? Тя е проста. Със създаването на СЗО през 1995 г. големите играчи в глобализацията са искали свят без граници, някои от личен интерес, за да отворят глобален масов пазар; други - от идеология, за да заменят стените с мостове и да насърчат космическото братство. Те са знаели риска, присъщ на този свят без прегради: силно патогенна и заразна планета. Те са го знаели и са се подготвили за това. Очаквали са “прозореца на възможности”, за да променят обществото. Тази работа по-скоро успя. Технологичните гиганти забогатяха, а биовластта се настани трайно с държавния хигиенизъм.

 - Но, ограниченията на свободите, които вие изобличавате, са временни…

- Освен че новите технологични навици, които бяхме принудени да придобием по време на карантината, ще се превърнат в норма. Така възнамеряват нашите лидери. Това дори е целият им проект. Клауд купонът едва започва. Те вече обявяват, че “трябва да  ускорим неумолимия ход към автоматизация”. Бизнесът ще се промени, потребителят също… Повечето неща са се превърнали в електронни неща. Навлизаме в Уебистан. Приканват ни да “увековечим дистанционния труд”, да си останем вкъщи, да цифровизираме, за да декарбонизираме, подготвят ни за следващия вирус, CO2. В “дистанционното” общество скоро ще ни оставят избора да галим сиамката, която мяука, и да разхождаме мишката, която кликва. Цифровите технологии, съчетани с роботизацията и изкуствения интелект, вече не крият проекта си да унищожат последните ценни неща на старомодната икономика: средната класа е призована да изчезне. Оттук идеята за универсален доход, който да държи хората вкъщи и да се купи обществено спокойствие.

- Все пак сме в разгара на вдигането на карантината и в другите страни ваксинационната кампания изглежда дава резултати. Не вярвате ли в нея?

 - Не, наистина не вярвам. Обясняват ни, че дори и ваксинирани, трябва да носим маска… Когато свалят перфузията, ще бъде ужасно… Те се провалят във всичко, до което се докоснат, и правят всичко наопаки. Масовото карантиниране - което се състои в затварянето на здравите - беше пагубна грешка; прехвърлянето на властта към биовластта наложи абдикацията на живота в услуга на профилактиката. Биополитиката уби политиката. Knock евтаназира Аристотел: социалното животно стана десоциализирано безсимптомно животно.

 Те отказаха да затворят бариерите отвън и имахме бариерни жестове вътре, с вътрешна граница. Французите почувстваха, че нашата страна е декласирана: липсваща индустрия, немощни научни изследвания, деградирала болница. Д-р Веран - “министърът на истината” на Оруел - изглежда открива всяка седмица нови варианти: утре ще ни съобщи за патагонски вариант, полдавски вариант… Всичко е претекст да се държи обществото на дистанция, техният нов метаполитически идеал.

- Какво мислите за дебатите за дигиталния паспорт? Не е ли това най-сигурният начин да се върнем скоро към нормалния живот?

 - Това е голямата идея на технологичните гиганти: да могат да ни сканират и да нахлуят в личния живот. Така се подготвя Великата биотехнологична революция, появата на “глобалния човек”. Догаждаме съучастие между двата надзора: надзор на пазара, надзор над гражданите. Смартфонът е отправната точка на новия продукт, в който сме призовани да се превърнем: кризата с Ковид трябваше да бъде събитието, което да задейства трансформацията на човечеството към цифровия гражданин. Зеленият паспорт е първият етап: в дългосрочен план крепостните селяни на цифровата земя ще бъдат контролирани, проследявани, преследвани, после имплантирани. “Мозъкът ще бъде бойното поле на бъдещето”, казват те: идеята да се разчитат мозъчните вълни за геолокализирани на скитащите мравки. В книгата си цитирам една статия в “Монд” от 19 декември 2019 г., която отдава почит на Бил Гейтс за опита му за “ваксинационен бележник, инжектиран под кожата” в Кения и Малави. Скритата идея е тоталният контрол, дисциплинарното общество.

 Нашето общество загуби нишката, то поставя човека в опасност. Нашите магьосници експлоатираха Ковид: възползваха се от него, за да прокарат крадешком медицински асистираната репродукция, аборта в деветия месец, т.е. детеубийството, без да забравяме химерите човек-животно, проектът за които бе гласуван в Националното събрание. Дехуманистан е в ход.

- Защо свързвате “Великият рестарт” и “културата на отмяната” (cancel culture)? Това не са ли две напълно различни мисловни системи?

 - Съвпадението между Великия рестарт и културата на отмяната не е само хронологично. Между двете изкореняващи атаки има идеологическа и войнствена връзка: прочистват всяка следа от връзка със “стария свят” на индивида, неговата идентичност, език, памет и мисли. С рестарта се прави пауза, преформатира се, започва се от нулата. С културата на отмяната се анулира, “деплатформира”, премахва. Това е същата идея за родовия човек и  табула раза, чистото съзнание. Но моето откритие не е там: аз попаднах на “трансформационните карти” на Давос, които се представят като колела на късмета и се твърди, че откриват “двигателите на промяната”. Колелото с френския залог съдържа рубрика, наречена “Сплотеност”. Впрочем думите, използвани в Давос за икономическия и социалния свят - “включване”, “безпристрастност”, “ЛГБТ” - са същите, които бяха въведени от университета “Евъргрийн”, където се роди културата на отмяната, която преследва “белотата”: така форумът в Давос препоръчва трансформация на компаниите въз основа на етични харти в служба на малцинствата и климата. Рестартът е цифров домашен арест. А културата на отмяната е цветови домашен арест. Едното подготвя контрола, другото - наказанието. За да унищожат старото равновесие.

- Ще се задълбочи ли възникналото разделение между “съществени” и “несъществени” и ще структурира ли занапред политическия живот?

 - О, да! Предчувствам го. Това, което е “съществено” за нашите управници, истинското им светилище са френската технология и диверсифицираните, финансирани и глобализирани новостартиращи компании, те наричат това “новата икономика”. Следователно “същественото” за нас - независимите и вкоренените - за тях е второстепенно. Те се отнасяха с недоверие към пазаруването наблизо и гражданските разговори в кафенето, както и към семейните събирания за Коледа. Мръщят се на отварянето на местата за приятелски събирания. Вече не вярват, че народите имат нещо общо, по-висше от натрупаната самота. Вече не вярват в нациите, вярват в голите атоми. В момента, в който би трябвало с желание да се създават отново малки французи, те знаят само как да оставят да растат дигитални идиоти, като растения на затъпяването, които разхождат зашеметението си в духа на времето.

 - В краткосрочен план, какво може да се случи? Как виждате президентските избори? Може ли да излезе напред Макрон?

- Франция е на ръба на бездната. Нашите елити ни подготвят за Голямото подчинение пред другия вирус. Ние сме в процес на колонизация. И не анализираме правилно: говори се за “банди”, “насилия”, “несигурност” и дори “тероризъм”. Не, истинските имена са следните: “партизанска война” и “джихад”, т.е. преходът от Дар ал-харб към Дар ал-ислам. Врагът не иска да се раздели с нас, той иска да ни завладее.

 Залогът на президентските избори е прост: да се възстанови цивилизационната политика, да се наложи френскостта. В противен случай това ще бъде краят на приключението. Може би Еманюел Макрон ще бъде на първия тур. Но не и на втория. “Младият глобален лидер” от Давос твърди, че “деконструира  нашата история”. Не можем да го оставим. Той ни разочарова твърде много.

 

 

 

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 816581
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия