Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2021 06:18 - Цветан Василев: Държавата се управлява като ООД с двама управители, идва краят на Пеевски !
Автор: prehoda1 Категория: Политика   
Прочетен: 1413 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://transitionstories.eu/tsvetan-vasilev-darzhavata-se-upravlyava-kato-ood-s-dvama-upraviteli-idva-krayat-na-peevski/

Къде бяхте на 10 ноември 1989 г. ? Къде ви завари вас смяната на режима ?

Бях на площада, тогава работех в Научно изследователския институт. Бях противник на диктатурата и затова приветствах смяната с надежди, които в последствие се оказа, че  са били прекалени.

В какъв смисъл надеждите са били прекалени? Имахте по-големи очаквания за това, което ще се случи ли?

Естествено – имах по-големи очаквания за прехода, но за жалост този преход така и не е завършил, а като гледам развитието в последните години ние направихме завой от 180 градуса и се върнахме обратно към изконните основи на диктатурата, разбира се променена спрямо днешните условия.

Коя е причината след 30 години отново да се върнем към разочарованието ? Миналата година имаше такива протести, които не бяха виждани дълги години. Всички говорят за задкулисни играчи… Вие говорите за „дълбока държава” във вашите интервюта. Кое е това, което стои в България зад тези процеси ?

Това са неразградените структури на комунистическата държавна сигурност и зависимостите на публичните лица от тези структури.

Понеже всички се интересуват кои са тези лица – вие имате ли информация за това ? Започна да се говори за кръга около починалия наскоро господин Гоцев, кръгът около Андрей Луканов, който също не е между живите ?

Със сигурност това не е едно лице. Споменатите от вас са били участници особено в началото на т.нар. „преход“. Около тях разбира се са формирани нови герои отново със същата закалка. Някои от тях са активни и до днес и то доста активни. В последните 10 години несъмнено лицето на тази „дълбока държава” е Делян Пеевски.

Да, в разговора ни ще стигнем и до него, но нека първо да ни кажете за годините след 89-та. Как се развиха теКак се отразиха тези събития лично на вас ?

Бях сътрудник в Научно изследователския институт и пишех докторска дисертация и в един момент реших, че трябва да направя решителна стъпка и с няколко колеги от тогавашния Икономически институт „Карл Маркс” (настоящ УНСС) направихме една от първите финансово-брокерски къщи. Беше някъде през 1991 година. От тогава до 2014 година когато държавните институции се организираха от задкулисието, за да унищожат КТБ, съм бил винаги в частния бизнес. Първоначално във финансово-брокерска къща ”Бромак”, а след това през 1995 година покойният Стоян Александров ме покани в Централна корпоративна банка, която по това време беше корпоративна банка. Преживяхме хиперинфлацията през 1996-1997 година и спасихме банката от фалит. За благодарност по-късно правителството на Иван Костов и по-специално Муравей Радев решиха да изгонят Стоян Александров от когото повече нямаха нужда. Разбира се заедно с Александров си отидох и аз. През 2000 г. с няколко колеги от бизнеса решихме, че трябва да обединим силите си и да започнем да правим нещо в банките, където считам, че имам достатъчна експертиза.  Тогава беше купена и Корпоративна търговска банка, която беше най-малката търговска банка по онова време с 5 млн. евро капитал. Това е историята ми до 2000 година, след това целият ми живот се свързва с развитието на Корпоративна търговска банка до нейното унищожение през 2014 г.

90-те години са много мътни. Вие тогава сте се занимавали с брокерство, което е изключително неприятна дума за българите поради простата причина, че много от тях „изгоряха” от строителните пирамиди в България, както се случи и с финансовите такива. Да поговорим малко за пирамидите, които се случиха през 90-те години. Кой ги организира, защо никой не беше преследван, как се случиха тези процеси ? Много хора тогава загубиха всичките си пари, всичките си спестявания.

Най-много пари хората изгубиха при хиперинфлацията през 1996 година. Тогава загубите бяха несъпоставими със загубите, които се случиха от пирамидите и банките. В един такъв преходен период, когато хората нямат и културата за свободен пазар, много от тях лековерно повярваха на подобни схеми, които масово се прилагаха до 95-96 година. Тогава чрез хиперинфлацията трябваше да се разрешат основни проблеми на икономиките в преход. През 1991 година широко се дискутираше дали трябва да има т.нар. „шокова терапия“. Първата такава „шокова терапия“ беше приложена в Полша и имаше широка дискусия. Такъв вид терапия може да се каже, че беше необходима, за да може да се унищожат огромните финансови противоречия, натрупани през годините, както през социализма, така и в началото на прехода и да се изчисти огромният външен дълг на страната.

Защо се стигна до Лукановата зима и до фалита на държавата? Защо Луканов спря да плаща дълга на страната? В интервю за „Истории от прехода“ Румен Гечев  каза, че България не е имала възможност да изплаща този дълг, но Тодор Живов говори точно обратното. Къде е истината?

Там всъщност са най-мъглявите моменти на прехода. Как България за 1,2 години се оказа, че няма валутни резерви? Дотолкова, доколкото цялата история на „Булбанк” е забулена в тайна по това време. Не могат да бъдат изведени конкретни убедителни доводи. Основната причина за мен е, че валутният резерв е бил лошо управляван. Предполага се, че до голяма степен е бил консумиран. С тези големи инвестиции, особено през втората половина на 80-те години когато хора като Луканов и Огнян Дойнов са започнали да „играят по друга свирка“ и са направили необмислени инвестиции за сметка на валутния резерв. Естествено и част от валутните резерви на държавата вероятно са били приватизирани – т.е. присвоени.

Външната търговия е едно от нещата, за които се говори….

Да, точно така е. Куфарчетата с червени пари са доста образно и фриволно определение. За мен основните средства, които са били присвоени от държавата, са за сметка на външно – търговските дружества и то главно на техните външни дружества, където определено не е имало никаква отчетност.

Вие сте специалист по темата, свързана с външната търговия – в Полша сте изучавали точно това?

Аз съм завършил „Международни икономически отношения“ в тогавашния Икономически институт  „Карл Маркс“ (сегашното УНСС). Работил съм в системата на външната търговия, така че доста неща са ми познати. Имам доста колеги от външно – търговските организации. Смятам, че немалко пари тогава са присвоени и приватизирани. Приватизацията започна с приватизацията на част от държавните пари и на контактите. Това дори съм го описвал в мои публикации през ранните 90 години – първата приватизация на практика е приватизацията на контактите и то главно на специалистите от външно-търговските дружества.

Чрез тези пари ли бяха създадени силовите групировки ВИС и СИК?

Не вярвам.

А кой ги създаде, защото те сами не могат да се създадат по този начин?

Същата тази „дълбока държава“, за която казах. Лица, които основно са зависими от службите.

Нека да поговорим малко по-обстойно за приватизацията. Така стана, че държавните предприятия попаднаха в ръцете на хора, чиято цел беше да ги раздържавят в полза на определени структури. Става въпрос за БГА „Балкан“ например

) за големите приватизационни сделки още по времето на Жан Виденов и на Иван Костов. Какво сте видели вие през тези години, по време именно на приватизационните сделки?

Приватизацията се реализира в два основни формата. Масовата приватизация по времето на Виденов и т.нар. „ремедейска“ приватизация по времето на Костов. Двете приватизации се случват в условия на липса на капитал. Второ в условия на сериозно напрежение на финансовите пазари – сериозно напрежение срещу лева, което избива в хиперинфлация. Можем да посочим и политическата несигурност по това време в България, липса на сериозен чужд интерес. Има и четвърти момент, който е, че чрез масовата приватизация това си беше един доста елементарен ход на ухажване на електората. Вие сами виждате, че всички стават акционери някъде в различни предприятия. Ние знаем какъв беше крайният ефект от това – определени хора чрез приватизационните фондове придобиха огромна собственост без да са вложили 1 лев в тези инвестиции. В крайна сметка резултатът от такива приватизации е доста съмнителен, да не кажа плачевен, защото огромната част от тези предприятия фалираха и то беше съвсем естествено. Някои от тях, които попаднаха в добри ръце и бяха препродадени от приватизационните фондове,  съществуват и до ден днешен. Същото е и с РМД-тата. Там, където е имало добри управленци, независимо, че са имали недостиг на собствен капитал, някои от тях оцеляха. Такива са някои от предприятията от военната индустрия, които независимо от трудностите оцеляха и дочакаха момента, в който да се развият и да реализират своя потенциал, който е бил заложен някога. Мотивацията за тази приватизацията някои я извеждат в натиск отвън за приватизация на всяка цена, намаляване на държавното участие в икономиката. Знае се и прословутата логика, че държавата е лош стопанин, независимо че напоследък сегашната власт показва определен афинитет към национализация. Нямам предвид случаите с Корпоративна банка, с бизнесите на Васил Божков. Имам предвид новосъздаваните държавни структури.

Говорите за държавните бензиностанции на „Петрол“?

Да,  държавна петролна компания……… По-голям нонсенс не съм чувал в претендираща за пазарна икономика. Да поставяш държавна структура, която да регулира цените в един квази монополизиран пазар от друг частен играч….. Говоря ценово, а и не само. Доста …. меко казано странна, да не кажа скандала промяна. Но като знам генезиса на досегашната власт и обвързаностите и с „дълбоката държава“ въобще не ме учудва техният афинитет. Ако си спомняте родоначалника на тази „дълбока държава“ беше „Мултигруп“, който на практика действаше по същия начин. На „входа“ и на „изхода“ на работещите тогава все още държавни предприятия. Сега като видяха, че такива няма (става дума за държавни предприятия), решиха да ги национализират. Такъв е случаят с „Авионамс“, който държавата го продаде 2008 година. Това беше фалирало предприятие, а ние го финансирахме ( КТБ го взе) и 2014 г. вече беше предприятие, което е работещо и с над 800 работници и договори за над 180 млн долара с НАТО. Те го национализираха след това за някакви 14 млн, от които дори не са влезли и толкова в масата на несъстоятелността само и само, за да използват този договор, за да се обогатят някъде като посредници, а то е и ясно кои се обогатяват. Така че доста примери имаме в последно време, които доказват моята теза, с която започнахме нашия разговор – България се връща към една особена форма на диктатура. Смесена, многопосочна и във всички случай не по-малко отвратителна от комунистическата диктатура.

За да завършим 90-те, бих искал да вмъкнем Виденовата зима. Какво се случи тогава според вас? В интервю с икономическия министър на Жан Виденов Румен Гечев ) и със здравният министър тогава Мими Виткова   те казват, че е имало външен натиск и опит за преврат. Много се спекулира с това, че Сорос е влияел, какво се случи според вас ? Първо нека тръгнем от това откъде се създадоха толкова много банки, че те да бъдат фалирани и да се източат парите от тях?

Тази „шокова терапия“, за която имаше теоретични дискусии в началото на 90-те години, се случи през Виденовата зима. Очевидно Жан Виденов е бил необходимата жертва, която да отнесе всички негативи. Фалирането на банките е много по-малък проблем, защото техните баланси тогава бяха изчистени през хиперинфлацията. На практика загубата на вложителите не беше толкова голяма от банките, а много по-голяма от хиперинфлацията.  Просто бяха изтрити три нули…. По този начин бяха заличени междуфирмените задължения и вътрешният дълг. Кой е имал интерес – логично външните кредитори на България, за да гарантират своите вземания от държавата те трябваше да ликвидират вътрешния дълг и фирмената задлъжнялост. Затова има логика в намесването на външния натиск. Има логика и за това, което аз казвам – за участието на Сорос, защото знам през кои банки ставаха интервенциите на валутния пазар. 

От къде?

Само през чужди банки – Райфайзен, БНП Париба. Това са банките. По това време те бяха малки банки само с валутни баланси, като не поддържаха левови такива. След това, ако погледнете 97 година когато курсът на долара стигна 3 000 лв., ще видите как изведнъж започват интервенциите срещу тези банки. Според мен тогава са продали около 300 млн долара и за по-малко от 6 месеца са спечелили още толкова, след като фиксираха курса на 1 лв за марка и 1.95 лв за долар.

Това са „златните години“ на господин Илия Павлов, който доста се е „облажил“ от тези процеси. Самият вие казвате, че той е основополагащият фактор за „дълбоката държава“. Идва един период, в който имаме Симеон Сакскобурготски за министър – председател. Много хора твърдят, че той не познава никого, идва и буквално е „назначен“ за премиер. Около него гравитира кръгът „Възраждане“ – Илия Павлов, Стоян Денчев

и хората около него. Какво ще коментирате вие по тази тема  – идването на Симеон Сакскобурготски на власт и хората, които създадоха „новия строй“, защото България вече поема по нов път – към Европа ( но по нейния си начин)…..

Същите тези хора, за които твърдим, че са „дълбоката държава“. Ясно е, че са били в основата на инициативните комитети, които са поканили царя. Той е бил приемливото ново лице. Очевидно „дълбоката държава“ са били притеснени от политиката на Иван Костов, непримиримата му политика да извади ДПС от властта, а ДПС е ясно, че е институционализирана структура на „дълбоката държава“, използвайки разбира се проблемът на малцинствата. Затова е и насърчавана отвън да се организира подобна партийна структура, която да защитава интересите на малцинствата. Във всички случаи обаче в България подобни добри намерения водят към ада, затова ДПС се превръща в партийната структура на „дълбоката държава“, която разбира се в един етап разбира ,че ДПС не е в състояние да овладее държавата, защото нейният електорат е ограничен и затова те търсят „ракети-носители“. Първата „ракета-носител“ е царят, но разбира се тогава се действаше по-предпазливо. Самият Сакскобурготски има по-различен подход към живота и по-различна житейска философия. Аристократичният му произход не му дава възможност да действа така безскрупулно, както например неговият тогавашен бодигард и дългогодишен премиер на България – Бойко Борисов. През царя започва все по-дълбоко проникване на „дълбоката държава“ в управлението на страната.

Това е и началото на кариерата на Делян Пеевски?

На практика да – това е началото на кариерата на Делян Пеевски. Разбира се времето на управлението на царя е белязано и с убийствата на Илия Павлов и Емил Кюлев, което също е симптоматично. За мен няма спор, че става въпрос за разчистване вътре в „дълбоката държава“ – може би Илия Павлов и Емил Кюлев са решили по някакъв начин да се откъснат от тези зависимости, затова решението на проблема го знаем. Може би казвам, нямам доказателства.

Споменахте Емил Кюлев. Познавахте ли го и как се разви неговата кариера като човек, който управлява голяма банка ?

Главоломно се разви неговата кариера от 1995-1996 година, когато стартира от една много малка банка. През 2000 година тази банка се прелива в „Тексим Банк“, а след това идва и покупката на ДЗИ, което прави и перлата в короната и изведнъж го изстрелва в голямата орбита. Като резултат 2005 година му приключиха земния път. Това е развитието на Емил Кюлев и не бива да се забравя, че той е човекът, който е свързан и със „Сибанк“ . Тази банка също има много интересни трансформации.

Тази банка беше свързана и с името на Иван Костов ?

Да, точно така. Свързана с Костов, после със Славчо Христов, след това по един скандален начин през 2001 година преминава в ръцете на Цветелина Бориславова. Не трябва да забравяме, че партньор на Цветелина Бориславова е един от близките партньори на Емил Кюлев и т.н

Някъде тук се намесва и името на Бойко Борисов, който пък стана главен секретар на МВР, а Цветелина Бориславова си има лични отношения с него. Изглежда малко като „преплетени черва“ като го гледаме отстрани.

Е, то е ясно. Те са преплетени червата и на тази основа на взаимни зависимости и слабости се крепят, защото като започне да се разплита чорапът или червата и ще се стигне и до основата и това, за което ме питате. Кой е там долу в подземията … Сигурно не е един човек, но сигурно е, че и там текат процеси. Не бива да се забравя, че Пеевски в резултат на редица обстоятелства, мисля че има и относително собствена игра, или се опита да играе такава, която му доведе проблеми и аз не мисля, че изваждането му от листите на ДПС е случайно. Моята прогноза е, че по-скоро това е началото на неговия край.

Нека да завършим точно този период, в който се изгражда империята на Пеевски и на Ирена Кръстева. Тук има няколко интересни момента. При царя те се изграждат като имена, поне Пеевски със сигурност, за Ирена Кръстева е ясно, че е още преди това. Но след Симеон Сакскобурготски те придобиват държавни предприятия. Как се случва този момент? Пример можем да дадем с Българския тотализатор, който бива оглавен именно от Ирена Кръстева, след това можем да посочим и „Булгартабак“.

В случая с „Булгартабак“ мога да кажа, че и аз съм намесенИрена Кръстева е драпала за тази позиция с Тотото. По коя линия е минала връзката и как е станал контактът –  най-вероятно е станало през Галя Дичева, която по това време е едно от най-доверените лица на царя. Естествено те са хора (бел.ред. Ирена Кръстева и Делян Пеевски) , които ги познавам за зло или добро много добре.  Те много бързо и успешно влизат под кожата. Много са любезни и мили, известни са близките и приятелски отношения (разбирайте го както искате) между Делян Пеевски и нейният син и тн. Можем да кажем, че Ирена Кръстева се докопва до тази позиция с Тотото и това е началото  на тяхната империя. Със сигурност е злоупотребявала, познавайки нейният характер. Например знам за страхотни злоупотреби при ремонтите на някои от обектите в спорта, които по това време бяха към спортния тотализатор. Безобразни ремонти в зала „Универсиада“ по онова време, безобразни ремонти на Белмекен, също в хотел Спортпалас във Варна и прочие. Присвояванията в началото основно са били по тази линия. Беше направила една фирма „Проектстрой груп“, където беше сложила едно лице Александър Николов. Той е интересен, сигурно някой ден ще му излезе и името на него, сега е дълбоко потопено. През тази фирма имаше две за едно. Ремонт за 10 лв се правеше за 20 лв.

Тези всички неща, които ги описвате, са предполагани от много хора…. Някои ги знаят, други не. Важно е обаче да се каже като говорим за „дълбоката държава“ – кой ги остави толкова години да станат почти недосегаеми, за да придобият тази империя от медии, които реално им дадоха властта, която сега имат? Пеевски държеше в началото 1-2 медии, после станаха толкова много, че аз им загубих бройката. Кой ги остави тези хора?

Е, кой?! Същите тези, които са го издигнали напред. Тези, които в един момент решиха, че при царя няма потенциал и го пратиха при Доган. Около 2004 година Пеевски, който очевидно беше понагазил лука около младежките движения на Симеон Сакскобурготски, реши

 и се представи на Доган. Знам, че човекът, който го е легитимирал, е покойният Ангел Александров – бившият шеф на столичното следствие. Вие си дайте сметка кои са тия хора и кого представляват. Наистина тази система на следствие и прокуратура, но те я въздигнаха в новия център на диктатурата. Аз съм казвал и друг път, че мечтата на Пеевски ( което го е казвал и на мен) е да се изгради недосегаема прокуратура, около която да се градят властта и държавата.

Конституцията не е променяна, тоест те правят всичко през „задния вход“ ?

Не са я променяли, да, но направиха редица поправки на закони, срещу които никой не скочи. Вкараха и допълнителни инструменти. Например законът за т.нар. гражданска конфискация, както и КОНПИ, която функционира въз основа на този закон. Този закон е в крещящо противоречие с европейското право и по-специално с Директива 42 от 2014 година и никой не си прави труда да я адаптира. Ако това се направи, това значи да се прекрати дейността на КОНПИ.

Наскоро имаше информация, че са извадили колко незаконно имущество имат определени кандидат-депутати, настоящи такива. Те използват КОНПИ като репресивен апарат….

Тя е репресивен апарат за едни и респективно чадър и щит за други. Същото е и с прокуратурата. Там отлежават десетки сигнали срещу Пеевски и срещу Борисов (аз лично съм писал сигнали срещу Пеевски) – никаква реакция.

Можем да посочим делото „КТБ“ – там няма и една дума за Делян Пеевски….

Делото „КТБ“ е въпрос на много дълъг разговор. Подобен пасквил не е писан и не би минал в нито един нормален съд да бъде допуснат да се разглежда, защото в това дело и в този пасквил няма едно изречение, в което да се доказва, че аз съм взел една стотинка от тази банка. Това е истината.

Кога се запознахте с Пеевски и кога прокуратурата се превърна в това, което е в днешни дни ?

С Пеевски се запознах в началото на управлението на Симеон Сакскобурготски.

Знаете му целият кариерен път……

Определено да. Почти няма нищо скрито за мен (с изключение на това, което е правил зад гърба ми, разбира се). Тези неща започнах да ги разбирам след 2012 година. Неговите възможности започват най-вече след стъпването на Орешарски на власт. При първото управление на Борисов беше доста нееднозначно.

Иво Прокопиев тогава имаше много власт….

Имаше огромна власт, да. Най-важните министерства всъщност бяха под негов контрол. Вие слагате на преден план Иво Прокопиев, но всъщност не е той. Цветелина Бориславова е човекът, който на практика държеше половината от първото правителство на Борисов. Другата половина беше самият Борисов, заедно с Цветанов. Борисов тогава се опитваше да балансира и тогава започнаха да прехвърчат искрите между „нашата група“ и „Прокопиевата група“. Пеевски за първи път имаше реален достъп до власт по времето на Орешарски (като махнем периодът му на неуспешен опит от 2005 година като заместник-министър на държавния резерв – там пък,  ако се разровим и започнем да говорим нещата ще станат страшни, защото знаем опитът му да преразпределя част от кражбите от Булгартабак в полза на ДПС, скандалът с Христо Лачев). Истинските позиции на Пеевски започват с правителството на Пламен Орешарски, което доведе и до фалирането на КТБ. След което в коалицията, която фалира КТБ, лично според мен е бил включен и Борисов или най-малкото е знаел. На база на трупа на КТБ се скрепи тяхното партньорство – това Борисов и на Пеевски.

Вас ви обвиняват за 2 милиарда и повече – това да не са точно тези 2 милиарда, за които говорим ? Тези средства, които са и в основата на изграждането на новата прокуратура ?  

Два милиарда бяха в активите на банката. Преди година „Виваком“ беше продадена за милиард и 300 млн. лв., тя толкова струваше и 2014 година. 77% от „Виваком“ бяха на фирми на банката. Вие направете сметка. „Петрол“, на който уж в момента собственик е Гриша Ганчев, е изваден за 30 млн евро от банката, а той струва 300 милиона! „Петрол“ имаше само в складове на държавния резерв гориво за 60 млн евро. Ако продължа по този начин ще ви изкарам, че банката е имала най-малко 5 милиарда активи в такива дружества, в които банката реално е била собственик. Нито един актив от тези не е взет, не е присвоен от мен или от хора около мен. Всички те са присвоени след като фалира банката, с участието основно на Пеевски, но и на Борисов.

Вие нямахте ли индикация, че нещата се развиват в тази посока?

Имах, но не вярвах, че ще си позволят да го направят, защото ставаше въпрос за четвъртата по големина банка. Ставаше въпрос за огромен риск за финансовата система и нека не забравяме, че на 21 юни спряха да плащат 14 банки без да са атакувани. Корпоративна беше брутално атакувана в кампания, която беше медийно оркестрирана забележете, както от медиите на Пеевски, така и от медиите на Прокопиев, така и от всички национални медии.

Тогава „ТВ 7“ съществуваше все още, имахте все пак медия и вие….

В „ТВ 7“ имаше доста кадри на Пеевски и Бареков, които в никакъв случай не ми симпатизираха. Не забравяйте, че още в началото на юни преди да ударят банката напусна и Ива Стоянова, която неотлъчно следваше Пеевски, както и Миляна Велева, сестрата на Зинаида Златанова, които накрая пристанаха и в Нова Телевизия. Мога да кажа, че тогава бях в кръгова отбрана. Един път пробит вътре в „ТВ 7“, втори път със затворена банка и без възможност за финансиране. Лека полека хората от телевизията започнаха да не си получават заплатите.

Вие сезирахте ли европейската прокуратура, която сега се създаде, и планирате ли да я сезирате?

Нея тогава я нямаше, ние сезирахме Европейският банков орган, който е надзорният орган на банковата система в Европа и си представете, че той започна разследване и изведнъж това разследване, след като бяха много заинтересовани (аз имам цялата кореспонденция с  Европейския банков орган, вероятно ще я публикуваме в най-скоро време) и в един момент някъде през септември казаха, че нямат основни документи и затова не могат да продължат разследването…. Липсваха одиторските доклади за банката, които тогава бяха засекретени и никой не допускаше да бъдат предоставени. Те използваха това чисто формално основание и спряха разследването. След това сдружението „Ние, гражданите“ сезира европейският омбудсман, той също по някакъв начин в един момент му беше повлияно и промени решението си и спря. Имайте предвид, че за да озаконят това престъпление (унищожаването на КТБ) правителството на България и лично Бойко Борисов ангажираха всичките си сили и възможности и контакти в Европейската комисия. Не забравяйте, че по това време вицепрезидент на Европейската комисия е Кристалина Георгиева.

Години по-късно нещата са малко по-различни. България е в чакалнята на Еврозоната. Доколкото си спомням по това време имаше атака и срещу „Първа инвестиционна банка“ ?

Удар към „Първа инвестиционна“ не е имало. Имаше верижна реакция на вложителите на други банки. Аз казах преди малко, че в един петък 14 банки спряха да плащат. Най- тежко пострадала беше „Първа инвестиционна банка“, но както виждате тя след това получи всички благословии. Рефинансираха част от експозициите на Пеевски в КТБ и естествено станаха любимци. „Първа инвестиционна“ към онзи момент, към който беше отказана държавна помощ на КТБ, въобще не е отговаряла на никакви условия да й се предоставя държавна помощ от милиард и 300 милиона. Моите елементарни изчисления на нейния капитал показват, че тя е имала отрицателен, минусов капитал от над 700 милиона лева. Самата помощ е предоставена против всякакви европейски закони, защото освен, че банката е имала отрицателен капитал, а не ликвидна подкрепа, тя не е предоставяла обезпечения, които изисква европейската директива за държавна помощ, а това са високоликвидни обезпечения. Обезпечението, което е предоставила ПИБ е – вземания по договори за кредит….

По това време вече се заговори за това, че България ще влиза в еврозоната. Има ли това някакво касателство, защото преди да влезем миналата година чакахме поне още 5-6 години и това съвпада със случая КТБ?

Не, не виждам. Аз смятам, че КТБ стана жертва на политико-криминален сговор. Тя е единствената банка, която е атакувана от самото начало на идването на Борисов на власт. Сигнали срещу Корпоративна до европейската комисия се пишат от началото на 2010 година, абсолютно безпредметни сигнали. Ако погледнете всички течения на „Капитал“ и „Дневник“ по това време колко статии са писани за Корпоративна – защо не пишат за ПИБ..

Сега обаче „Дневник“ и „Капитал“ са на ваша страна. В момента подкрепят вашите тези, защото са срещу Пеевски.  

Да, синергията е такава. Те излизат с тезата, че аз съм ясен, обаче ако може сега и Пеевски, а не че в крайна сметка аз нямам вина за фалита на банката. Банката беше и ликвидна и капитализирана. Колко неща написаха те за „Виваком“, която беше буквално открадната от българо-руския корупционен тандем? „Виваком“ е един от активите, заради които може би фалираха и банката, защото те не можаха да повярват, че благодарение на наши действия ние ще вдигнем стойността на „Виваком“ два пъти. На практика ние държахме в портфейла на „Виваком“ печалба от над 500 млн евро. Това побърка всички. Те решиха, че в крайна сметка през „Виваком“ могат да укрият всичките проблеми, включително и да откажат ВТБ да я подкрепи, а тя беше и акционер. БТВ беше кредитор на „Виваком“ по един мостови заем, който след като удариха банката и превзеха управлението й, кредитът на „Виваком“ не можеше да бъде обслужван и продадоха на порочен, криминално организиран търг „Виваком“ за 700 млн. евро обща цена. Реалната му цена беше над 1 милиард и 200 милиона евро, който платиха сегашните собственици.

Да кажем за тези, които не се интересуват чак толкова, че това е държавно предприятие, което е изключително важно за националната сигурност ( тогава, когато беше „БТК“).  

Да, то беше държавно до 2003-2004 година.

Това предприятие е изключително важно за националната сигурност, то не е просто фабрика.

Те поставиха на риск не само „Виваком“, която е част от националната сигурност. Тя освен, че е мобилен оператор и телеком, притежава и цялата инфраструктура, която е телевизионна инфраструктура. Там на практика са включително и инсталациите на РВД ( ръководството за въздушно движение). Това е пълен контрол и над небето на България. Те поставиха още на риск няколко фирми от военната индустрия, не само „Дунарит“ и „Авионамс“ – поставиха на риск и други фирми, които бяха кредитирани от КТБ. Поставиха на риск най-голямата верига за продажба на горива – „Петрол“ с 300 петролни станции и какво ли още не. Това е абсолютно национално предателство и престъпление от организаторите на тази атака и безотговорност от всички политически партии. Тук не са само ДПС или само ГЕРБ – не трябва да забравяме позицията на политическите партии в парламента от есента на 2014 година. АТАКА И БСП, Реформаторският блок и те половината бяха на Пеевски хора. Не сме забравили Божидар Лукарски.

Къде е ролята на БНБ и на Искров по това време?

Искров е едно жалко човече, наведено и зависимо ! Аз в някои от първите си интервюта казах, че този човек постави 120-годишната история на БНБ (на независима банкова институция) в смешното положение да стане слугиня на прокуратурата, защото атаката на прокуратурата срещу банката беше по теми, които са изцяло от прерогативите на БНБ !  Това не са проблеми на прокуратурата  свързани фирми и т.нат. – това са проблеми на банков надзор ! С ликвидацията на КТБ БНБ се постави изцяло в подчинение на „дълбоката държава“. Там отидоха и хора, които съм сигурен, че знаеха, че КТБ не трябва да бъде атакувана, още по-малко фалирана. В това число смятам, че и Димитър Костов (който тогава беше подуправител на БНБ) е бил плашен. Единственият, който не се подчини, го обвиниха – това беше Цветан Гунев, който също беше подуправител.

Димитър Костов знае много добре какво е да фалират банки (бел.ред. финансовият министър на Жан Виденов)

Не само. Димитър Костов е работил с мен няколко години в борда на директорите на ЦКБ и знае много добре каква философия изпълнявам аз и как работя, но беше натиснат. Сегашният управител мисля, че е изцяло зависим от тях, а да не говоря за подуправителя и шеф на банков надзор, който е в такъв фрапиращ конфликт на интереси, той е дългогодишен служител на „Първа инвестиционна банка“. За благодарност като шеф на фонда за гарантиране на влоговете и разграбването на Корпоративна банка и замитането на следите го направиха шеф на банков надзор и то в класически конфликт на интереси, заради връзките си с „Първа инвестиционна банка“.

Кои бяха първите индикации, по които вие усетихте, че искат да вземат банката? Въпреки развоя на събитията тогава вие все още дори имахте телевизия… Имали сте трибуна, от която да изкажете мнението си. Защо се стигна до там сега да сте в чужбина, а да не кажете нещата такива, каквито са, още тогава в ефира на „Тв 7“ ? Това не са били събития, които са се случили за един ден…..

Разбрах, че се готви нещо още в края на 2013 година (втората половина на 2013 г. и началото на 2014 година). Не можех да си представя мащаба на това, което следва, но предупредих всички. Предупредих Иван Искров и Димитър Костов да не допускат публична атака срещу банката. Ако има някакви проблеми да влезе банков надзор, но да няма публична атака, защото тя имаше за цел само да предизвика паника, за да изтече ликвидността на банката.  Те не взеха никакви мерки. Предупредих лидерите на всички политически сили… Предупредих Ахмед Доган на лична среща, предупредих Сергей Станишев ( виждал съм се с него поне два или три пъти), предупредих Пламен Орешарски на правителствената вила в Бояна и предупредих на прословутата среща на 6 юни ( където говорят, че съм бил на среща с Борисов в гаража му на 6 юни в Банкя) и него го предупредих. На всички казах, че ако започне атака банката ще фалира и това е проблем на държавата, не е само мой проблем или на когото и да било. Да сте чули някой през това време да е заел позиция ?

Ако бяхте изказали публично тази позиция в ефира на „ТВ 7“ имаше ли шанс банката да бъде спасена?

Не вярвам. Сергей Станишев беше шеф на партията, която беше мандатоносител. На практика премиера на държавата мълчеше. Знаете ли каква беше реакцията на Станишев ?

Вие, Василев, шегувате ли се?! Аз, ако кажа на Цацаров да спре тази атака, той ще ме арестува“ – това дословно беше реакцията на Сергей Станишев….

Помним записите на разговор на Кокинов с Бойко Борисов, в който тогава той му каза „Ти си го избра“

Това беше по адрес на бившия главен прокурор Сотир Цацаров….

Спомняте си обаче какво направи Цацаров 2013 година, след като Борисов падна от власт – веднага му отвори 2-3 досъдебни производства и ако не се бяха се споразумели тези от „дълбоката държава“, които контролират и Цацаров, Борисов  щеше да е в затвора. 

Нека се обърнем малко към актуалните теми. Споменахте нещо, което е изключително важно, че Делян Пеевски не е в листите и това е началото на неговия край. Господин Пеевски не само, че не е в листите, той никъде не се изявява и публично, защото преди виждахме, че ходи на срещи с избиратели. Наистина ли разчитаме това като началото на края или е просто началото на подмяната?

Може да е начало на подмяната, но във всички случаи за него ще е край. В момента, в който е изваден от листите, той очевидно е „бушон“ – определен е бил за „бушон“ от самото начало. Сигурно е трябвало да му е ясно, че няма как да му позволят да играе самостоятелна игра. Смятам, че той се е надценил. Не знам дали ви направи впечатление, че наскоро се появи статия в турския вестник „Сабах“ (който е изцяло проЕрдоган и проправителствен), в който абсолютно еднозначно се казва, че имиджа на ДПС е пострадал от действията на Делян Пеевски. Това означава абсолютен червен картон и от Турция за Пеевски (този червен картон той го има много отдавна във връзка с контрабанда на цигари).

Те отдавна му бяха вдигнали червен картон, но това не му пречеше на действията.

Това не пречеше да си „разиграва коня“ в България, защото очевидно е бил удобен на тези задкулисни кукловоди. Известно е, че Пеевски има проблеми и в Америка, вече и в Брюксел, където дълго време Борисов го покриваше с всичките свои контакти. Имайте предвид, че и Резолюцията на Европейския парламент е симптоматична (резолюцията от 8 октомври 2020 година )

Критиката е точно към задкулисието и лицето на задкулисието, което е Делян Пеевски. Както и към овладяването на съдебната система, което не е случайно. По моя информация и там текат разследвания. Пеевски е поименно споменат пет пъти в последния доклад за правата на човека в Държавния департамент, което не се е случвало до сега в тези доклади. Според мен те имат изпреварваща информация (говоря за кукловодите) и това е политика по намаляване на щетата. Сега, каква ще му е съдбата на него, това вече е друг въпрос – това ще зависи основно от „жегата“ към него отвън и разбира се от очакваните промени в структурата на съдебната власт и в частност на прокуратурата, защото там основания за разследване на Пеевски има десетки, сигурно и стотици. Трябва да се случат промени.

Как ще се случат тези очаквани промени, ако няма Велико Народно Събрание?

Очакваните промени най-малкото са персонални.

Главният прокурор Иван Гешев има още 5 години до края на мандата си …

Има, но той може да му бъде прекратен. Нагласите са такива.

Има ли воля във Висшият съдебен съвет за това нещо ?

Във Висшия съдебен съвет няма, точно затова трябва да се почне от там – той трябва да се промени и след това да последва смяна на главния прокурор и още на 20-тина такива (образно наречени от следователя Бойко Атанасов „шпиц команда“ ). Това са всички зависими хора от един център – всички те се кланят на главния прокурор, а той се кланя на същия този център. Докато това положение на нещата не бъде променено, аз не виждам никакъв шанс България да се промени.

Кой ще го разследва главният прокурор ? В момента искат да сложат такава структура на разследващ прокурор?

Няма да бъде Иван Гешев главен прокурор !

Кой ще го разследва него? Трябва да е някой от Европейската прокуратура или от ВСС ?

(освен, ако няма промяна в Конституцията, разбира се)

ВСС може да бъде променен без да се променя Конституцията, няма никаква потребност от това.

Да, но кадрите пак са създадени реално от тази система и се върти един порочен кръг, който е от последните 30 години..

Вижте колко е квотата на парламента в този ВСС (т.е. на партиите). Ако сложите и квотата на прокуратурата, където всичко е вертикално контролирано ( която действа като юмрук, като железен юмрук), ако това се промени ще има други условия за избор на нов главен прокурор. Това с разследването на главния прокурор от друг стоящ над него главен прокурор е такава глупост, че не знам на кого му е дошло на ума. Защото над този трябва да сложат още един, който ще разследва само този, който ще разследва главния… И определено спасението не е това. Вижте, няма съвършени съдебни системи, но във всички случаи в относителната независимост на съдебната система се корени до каква степен държавата е демократична или държавата е диктатура. В България съдът е овладян и е овладян през прокуратурата чрез ВСС, това е истината. Съдът не е свободен !

Има ли според вас кой да промени това нещо, всички се надяват на Слави Трифонов, а той мълчи и то не мълчи от вчера, защото той за Доган и за Пеевски една дума не е казал….

Истината е, че има изключително ясен протестен вот. Вот срещу статуквото. Слави Трифонов е обрал немалка част от този вот, но ако Слави Трифонов подведе тези, които са му гласували доверие, аз съм сигурен че този балон ще „спихне“ веднага. Просто ще изчезне, ако той подведе своите гласоподаватели. Нямам никакво съмнение в това. Ясно е че статуквото има 30-40%, като сложа ГЕРБ, БСП, ДПС при положение, че имаме около 50% избирателна активност, а ако станат 60 или 70% ? Тогава ясно е, че реформистко мнозинство, което очевидно е срещу статуквото, ще има. Това реформистко мнозинство свързва статуквото с овладяването на съдебната система и в особената роля на прокуратурата. Това се чете от всички – от програмите, от изказванията на лидерите на всички, които представляват сегашните т.нар. опозиционни партии. На тези пък, които за малко не влязоха ( не преминаха 4%) …  Промяна ще има.

Това през предсрочни избори ли минава ? Да не стане така да има подкрепа от страна на партиите на статуквото ? Свидетели сме на това, че ДПС казаха, че подкрепят правителство на „Има такъв народ“, ГЕРБ казаха, че ще „дадат депутати“ ( каквото и да означава да дадеш депутати, защото те все пак не са картофи ) ?

Да, да … Борисов раздава, той е господар на душите на тези хора и то няма как и да не бъде господар, защото аз като гледам интелектуалното ниво на тези неговите депутати се хващам за главата. Готовността на ДПС да подкрепи правителство на Слави Трифонов ще се изпари в момента, в който разберат, че посягат на тяхната „Светая светих“, а тяхната „Светая светих“ са ВСС и главният прокурор. Аз лично смятам ( без да съм най-големият експерт), че най-доброто сега е програмно правителство на малцинството ( имат 92 депутати) с мандатоносител който и да е било – дали Слави, дали „Да, България“ или „Изправи се. Мутри вън“…

Те последните се разпаднаха..

Не знам дали точно са се разпаднали, но би трябвало да гласуват в тази посока. Едно такова програмно правителство трябва да сложи на място няколко неща. Първото е разпускане на ВСС и прекратяването на правомощията на Иван Гешев от новоизбран ВСС и на второ място промени в изборния закон, които да дадат достъп на българите в чужбина да гласуват. Там избирателната активност няма и 10% и там е големият резерв от свободни българи. Такива, които не са натискани, не са мачкани и не са бити или инкриминирани.

Тези българи в чужбина обаче са наричани „чалгари“, защото са гласували за Слави Трифонов….

Много е лесно да обиждаш всеки … А тези, които са гласували за Борисов, пожарникари ли са или „тръби“ и „маркучи“ ? Сигурно така трябва да ги наричат. Смятам, че едно такова програмно правителство трябва да се формира. Ако ДПС искат и подкрепят ликвидацията на най-силното оръжие на „дълбоката държава“ – нека тогава го подкрепят, но аз не вярвам това да се случи.

Как ще бъдат взети важни за държавата решения с 90 депутати ?

С 90 не може, трябва поне със 120, които могат да дойдат от БСП. Забелязах, че Нинова и тя е заявила подкрепата си.

Господин Василев, това някакъв катарзис ли е ? За 30 години тази работа не можа да се свърши и сега изведнъж кой ще ги накара?

За да си спасят собствените доста оляти физиономии са готови и на това. Аз съм убеден, макар че това е най-трудното. Настоящият изборен резултат не отразява нагласите на избирателите, защото нямам никакво съмнение, че вотът на ГЕРБ първо е корпоративен, второ е купен или казано с една дума той е манипулиран. Докато ГЕРБ не падне до неговото реално и маргинално положение ( аз го оценявам на 5-10%) ….

Както беше с НДСВ ?

Да, както беше с НДСВ. По същия начин. ГЕРБ обаче трябва да бъдат извадени от властта, без да бъдат извадени от властта те няма как да бъдат маргинализирани.

А не е ли по-добре да се отиде на нови избори, в които ДПС да не са фактор, ГЕРБ също да не са фактор?

ДПС вече не могат да бъдат фактор, защото си изгубиха собствения електорат. Погледнете, че имат гласове в Монтана – какви са тези гласове, само цигански. ДПС вече не е фактор и това е може би едно от добрите неща от развитието. В този център дали от ляво или от дясно там са нагласите на хората, но те всички искат махане на партиите от статуквото. Носител на статуквото е ГЕРБ като най-масовата партия, затова приоритет наистина трябва да бъдат свободните избори. Предсрочни нови избори, без да са поставени нови основи, ще доведат до възпроизвеждане.

Да, но изборите ще бъдат организирани от Румен Радев, не от ГЕРБ.

Румен Радев може да организира тези избори, но си представете за 2-3 месеца какво може да направи той дори и да има най-добро желание. С едно служебно правителство – ми те са овладели всичко – полиция, служби… Тези, които укриват на практика безобразията по време на вота. Навсякъде трябва да минат тези персонални промени, за да се знае, че този вот е свободен и в максимална степен ще отрази изборните нагласи на тези, които гласуват. Вие мислите ли, че тези, които на всяка цена са зависими от Борисов в момента (основно фирми от инфраструктурата), ще отидат да гласуват, ако Борисов вече не е на власт?  А ако са започнали определени разследвания на безобразията и кражбите, които най-малкото бяха анонсирани от Мая Манолова и аз съм сигурен, че там трябва да се пипа (говоря за държавна консолидационна компания, автомагистрали и др.)

Помним и случая с Българската банка за развитие, за разговора между Мавродиев и Ламбовски, в който нещата се казват директно …

Да… но вижте, ако ГЕРБ не са фактор, бизнесът ще стане по-стабилен, защото ГЕРБ иначе са готови да го фалират във всеки един момент. Особено в днешно време, когато най-големият инвеститор е държавата и там са ключовете, а ключовете са при Борисов и при Пеевски.

Държавата не е еднолично дружество, но аз имам усещането, че тя се управлява като едноличен търговец….  

Не точно еднолично, но да го наречем ООД –  50 /50 са. От едната страна Пеевски, от другата страна Борисов.

Господин Цветанов, вие казвате, че трябва програмно правителство, но не е ли и това, което казва Борисов – да се издържи до декември (помним му изказванията през джипката) ?

Е, да… но той казва да издържим, но с него. В правителство с него, но аз говоря за програмно правителство на малцинството срещу ГЕРБ, анти ГЕРБ.

Те ГЕРБ сами казаха, че ще го подкрепят (ще „дадат“ 10 депутати)….

Нека да го подкрепят, ако това правителство ще иска в парламента да се гласува прекратяване на правомощията на ВСС и нов избор на ВСС, ако това правителство ще гласува изваждане на прокуратурата от съдебната власт и вкарването й в изпълнителната власт под контрола на това правителство, което е анти ГЕРБ, дали ще му се иска на Борисов да подкрепя подобно правителство?

Но не става ли това само с твърдо мнозинство ?

Аз не казвам, че е лесно, но казвам, че е най-добре. Другият вариант е служебно правителство през Радев (също ще бъдат вкарани тези господа в дискомфорт), но няма да е това, което би се получило при едно такова временно програмно правителство с конкретни правомощия. Те трябва да бъдат разписани много ясно и който се отметне и отклони, да се прекрати правителството и да се отиде на избори.

В интервю за „Истории от прехода“ Стоян Денчев 

отхвърля тези, които са свързани със няколко неща, които сега ще засегнем. Господин Осман Октай говори като вас за „дълбоката държава”, но той назовава хората около Библиотекарския институт: Писанчев, Цветлин Йовчев, споменатият вече Стоян Денчев, които вие познавате, защото реално са се движили около Илия Павлов и около НДСВ и Делян Пеевски дълго време. Тези ли са хората, за които се коментира, че стоят „задкулисно” и ако това са те и хората около тях, няма ли просто да сменим лицата на господин Пеевски и Бойко Борисов с тези на господин Слави Трифонов например, който както казах нищо лошо не е казал за до сега срещу Пеевски, думичка не е обелил срещу него, което е малко притеснително ?

Тези лица, убеден съм, са част от тази „дълбока държава”. Цветелин Йовчев го познавам още от времето, когато беше шеф на ДАНС, но той след това стана шеф на кабинета на Росен Плевнелиев. Според мен има други фигури, които са в основата, действащи са тези фигури, разбира се. Не са те основните, но бъдете сигурни, че през масивите на ДАНС е изтеглена много чувствителна информация за много хора. В това отношение Писанчев и Цветелин Йовчев се превърнаха в много важно звено в „дълбоката държава”. Доколкото знам, цялата тази информация с масивите на ДАНС е изнесена и изтеглена. Имаше скандали, „червеи”, спомняте си тези моменти. Чрез тези масиви не толкова с пари, а с масивите , в информацията в тях се основават зависимостите на хората.  Във всички случаи и Цацаров го държаха с компромати, и Гешев го държат с компромати.

Това значи, че във всеки един момент те могат да взривят държавата?

Естествено. Моментът е този, в който евентуално Гешев им посегне. Ако Гешев посегне на някои от тях ще взривят държавата и ще покажат много нелицеприятното лице на Гешев.

Не трябва ли да се стигне точно до там, за да се стигне до промяната, която наистина хората искат ?

Сигурно да. Когато ме попитахте коя е причината, че България сега прави този завой на 180 градуса и се връща към онази диктатура, аз мисля, че в основата стоят нереформираните служби и информацията, която те носят със себе си и с която държат на подчинение всички. На практика аз много пъти съм наричал сегашното положение диктатура на милиционерско-мутренската шайка. Ние имаме комбинация от представители на милиционерите (образно да ги наречем тези от държавна сигурност и службите) и имаме представители на мутрите. Досегашният премиер е очевиден представител.

Кръгът около СИК, кръгът около Маджо, много се спекулира с тази тема. Вие знаете ли нещо въобще за връзките им през тези години? Доколко Маджо, Маргините и СИК участват в управлението на властта на Борисов?

Не смятам, че те участват в управлението на Борисов по този начин, по който той е бил подчинен навремето, защото той вече е „Цезар”. Той не е „Боко Тиквата“, той е Цезар! Той вече управлява държавата, те зависят от него, но понеже съм сигурен че и те крият неговите малки срамни тайни, затова той не смее да им посегне. На практика им се отблагодарява под една или друга форма. Основно чрез бизнес. Те предполагам, че му помагат чрез изборите.

Каква е ролята на страните от Западна Европа като съюзник на България и на Русия като държава, която от своя страна дълги години е следяла процесите в страната, намира се е близо до нас. Може да се каже, че много се говори за руско влияние. Разбира се и влиянието на САЩ. Какво е влиянието на тези държави през тези 30 години ?

През тези 30 години очевидно е, че влиянието на Америка и на Европа върху България се засилва непрекъснато за сметка на влиянието на Русия, което така или иначе отслабва. Ние няма как да съпоставяме влиянието на Русия с влиянието на тези два центъра, Европа и САЩ при положение, че България е член на НАТО и член на Европейския съюз. За жалост обаче нито Америка, нито Европа направиха необходимото да се противодейства на тези процеси на овладяване на държавата от страна на задкулисието, на „дълбоката държава”. Едва сега започнаха да проглеждат. По отношение на Брюксел няма никакво съмнение, че реално бюрокрацията изградена там стимулираше развитието на подобни автократични режими и то не само в България. На всичкото отгоре черпят своите сили за своето развитие от еврофондовете, които щедро им се отпускат, което е цинизъм. Едва сега започнаха да прозират и да ги разбират тези неща. Все още, разбира се, за тях България е по-малък проблем поради две прости причини. Едната е, че партията на Борисов е член на голямото европейски народно семейство – на голямото семейство на ЕНП и за тях са по-важни броят на гласовете в парламента, отколкото това какви безобразия прави неговото правителство в България. Това е едното. Другото е, че той по някакъв начин добре е моделирал своите отношения с центровете на Сорос в България, за разлика от Виктор Орбан, който открито е скочил на Сорос в Унгария. Това прави Борисов по-приемлив за Брюксел и го оставят да върши безобразия. Това е истината за Борисов.

За САЩ – нямам никакво съмнение, че насърчаването на Борисов е правено заради някакво признаване на някакви  евроатлантически ценности (представете си … Борисов с евроатлантически ценности..) Аз много добре знам как е представен в Брюксел и от кого е представен на ЕНП, на Антонио Лопес. Знам какви са впечатленията, включително и на тези хора в Брюксел, но те го приемат, защото той им дава 7 депутати.

Да, но в ЕНП има партии като бившия „Реформаторски блок“, сега настоящи „Да, България”. Има и десни, които са си автентични десни, защо пък трябва точно Борисов да се подкрепя от ЕНП ? Думичка не чухме за резултата на „Да България“ от там ?  

Да, защото автентичните десни са дали един депутат на ЕНП, а той им е дал 7 депутатиЕстествено с тези си поздравления те изпадат в доста несериозна позиция . Всичките лидери да подкрепят диктатор, който не е обичан от хората, от народа си. Народът му иска той да бъде сменен и те го подкрепят. Това е доста неблаговидна роля и тепърва ще го разберат рано или късно. В крайна сметка, както историята показва, аз смятам, че ЕНП заради чисто историческото развитие ще започне да губи своето влияние, защото ЕНП се превърна на практика в един център за лобизъм на най-едрият бизнес в Европа – срещу интересите на хората. Те показаха колко успешно могат да управляват с пълния си провал в управлението на кризата. Европа се справя най-зле с кризата, а и сега с ваксинацията, защото се оказа, че те не са си осигурили и ваксините. Там също ще вървят промени, вижда се голям напредък и голям ръст на „Зелените” в Европа. Социалистите докато ги води Станишев могат само да губят и да вървят все по-надолу. Това е моето мнение. Така че да се надяваме, че в Америка и Европа ще обърнат повече внимание върху България, защото ние българите все гледаме от къде изгрява слънцето, кой ще е с голямата тояга. Видяхте как дори на успяха на реагират на съдията, който беше посочен за най-корумпиран в Специализирания съд. Това беше толкова нелепа изцепка и на Помпео, че нямам думи и не знам кой му е пъхнал това име на този в устата, но истината е, че човекът не знам колко е корумпиран, защото да работиш в Специализирания съд не е достойнство. Още повече, че се знае, че е изцяло под контрола на Пеевски и се знае и какви срамни и криминални споразумения е правил в Специализирания съд. Другият връх е, че след като беше посочен за най-корумпираният, той продължава да е съдия в същия този Специализиран съд, за да бори корупцията.

Не само това. Европейската прокуратура ни върна всички кандидати, защото били некомпетентни. ВСС предложи 10 кандидати, от които те ни върнаха повече от половината, защото не отговарят на изискванията.

Това са десетте кандидати, които беше предложил Гешев. Разбира се това също е оценка за дейността на прокуратурата. Не мислете, че екипът в Брюксел няма реална представа за ситуацията в България. Те са наясно с положението у нас и мисля, че ще приветстват смяната на модела и в частност смяната на Гешев.

Нека за финал да коментираме и скандала между Ламбовски и Мавродиев, свързан с Българката банка за развитие. Българска банка за развитие не е ли в момента инструментът на властта за работата с проблемите, свързани с Covid 19, с проектите, които касаят европейското финансиране  и това не е ли начин парите от Европа да влязат директно при Пеевски?

Българска банка за развитие е инструмент за кражби с цел бягане от прожекторите на бюджета. В бюджета все пак колкото разбира се и да е неглижиран парламентът (защото виждате техните практики в последните 6-7 години), винаги се приема един бюджет, в който нито разходите са отчетени, нито приходите са отчетени както трябва и накрая винаги се появява един излишък, който винаги се появява по най-безскрупулен начин в някоя от държавните фирми. По този начин се избягват и търговите процедури. Те са няколко такива инструмента държавни, тип „пощенски кутии” бих ги нарекъл, защото обяснете ми каква дейност има ББР ? ББР е предназначена да финансира Пеевски и евентуално някои от нещата на Борисов. Мавродиев като безгръбначен отиде да изпълнява всичките прищевки  и според мен ще обере пешкира. Той трябва да бъде разследван не само за този си разговор с Ламбовски  и за пари, които той по никакъв начин няма как да покаже от къде са му, колкото и висока да му е била заплатата. Трябва да бъде разследван за цялостната дейност на ББР, защото вярвайте ми, че ББР е източена и там не могат да бъдат събрани и 5% от парите. Да не говорим за закононарушенията при капиталовото участие в „Първа инвестиционна банка“. Освен ББР те използват и още няколко други държавни пощенски кутии. Това са държавна консолидационна компания, в която вкараха всички действащи държавни фирми, които са под техен контрол. Безобразия се правят навсякъде. ВМЗ – Сопот, Кинтекс, абсолютно безобразно източване. Ние имаме информация за директни кражби от ВМЗ и от Кинтекс, предполагам, че информацията ще се появи в най-скоро време. Двете дружества са изцяло под контрола на Пеевски. Там са ДСК Монтажи, в която потънаха някъде по дъната на язовирите около 500 млн лева. И няма никаква следа…дано поне не са уморили рибите по язовирите.

Те ги източиха, миналата година нямаше вода в нито един язовир…..

Няма, как да има. Те не са вложили нито една стотинка. Тези пари са директно крадени. „Автомагистрали” е другата пощенска кутия. Там има над 4 милиарда и нещо. Това са 2 млрд евро. При 5 млн евро на километър – това са 400 км магистрали.

Когато Гешев разследваше случая КТБ твърдеше, че вие сте източили 2 млрд., които били за няколко магистрали….

Гешев твърдеше много неща, включително и кацане с дизелови двигатели на Луната, но той първо е некомпетентен и второ разбира се е напазаруван от Пеевски и Гешев, заради КТБ стана главен прокурор. Жалкото е, че ще падне като главен прокурор преди да се е провалил със случая КТБ, защото той ще се провали със случая КТБ. Това го заявявам най-отговорно и най-ангажирано. Държавата се управлява като ООД с двама управители и в интерес само на съсобствениците. Тя се управлява срещу населението !

Как господин Василев и кога държавата ще започне да се управлява като нормална такава? Кога ще изчезнат мутренските модели от 90-те години в България?

Първото условие е да махнем ГЕРБ и Борисов от власт. Това е първо и задължително условие. Второ, да не допуснем подобно вкореняване на „дълбоката държава”, която ще продължи да опитва да дърпа конците. Тя обаче има слаб момент – иска всеки ден да консумира, , но ако се спрат кранчетата към нея, тя самата ще умре. Те нямат никаква икономическа база. Имат или присвоени бизнеси, не такива явно като на Божков или като на КТБ, имат и скрито присвоени, в които хората, за да оцелеят, са си прехвърлили част от акциите на някой, които им е посочен и те са скрити.

Левски е такъв пример. Те си го прехвърляха от инвеститор на инвеститор……

Левски им трябва заради феновете, за да могат да ги държат, защото е известно за какво ги ползват.  Левски не трябва на никого, нито на някой  трябва ЦСКА, защото ЦСКА го издържа Ганчев с крадене от КТБ и „Петрол“. Такъв собственик всеки може да бъде.

Те и него го натиснаха…..

Преди да го натиснат той присвои „Петрол“. Знам, че е натискан да прехвърля на Пеевски срещу 15 милиона долара 30%. Това ми го е казвал лично Ганчев на среща с Борисов. Може и сега да се отметне. Времето според мен изтича – няма да търпят повече хората такива безобразия. Колко време ще мине? Надявам се да е бързо, но първо и задължително условие е – Борисов вън от властта.

Какво бихте казали на хората, ко




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prehoda1
Категория: Политика
Прочетен: 48267
Постинги: 38
Коментари: 11
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031