Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2021 11:06 - Наши небесни застъпници в борбата ни с игото жидовско. Преподобномъченик Евстратий Печерский (Пещерен)
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.04.2021 11:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Той бил продаден на евреи, и заради Христа бил разпънат от тях на кръст и прободен с копие, на юдейската пасха.     

Свети Евстратий се проявил като мъжествен (духовен) воин, под знамето с кръста, както с името си, така и с живота си. Той се оказал подражател на самия свой избран Воевода, Христос, и понесъл същите страдания, от същото племе, и наистина е можел да се похвали: "Аз нося раните на Господа Иисуса, на тялото си” (Гал. 6, 17). Ето какво се знае за него, по свидетелствата на блажения епископ Симон.

Този доблестен воин Христов, Евстратий, бил роден в град Киев. Той зажадувал да се облече с Божието оръжие, което е присъщо на монашеския образ. И като знаел, че никой воин Христов, не се свързва с житейски дела, в угода на началника си (2 Тим. 2, 4), раздал имота си на бедните.  

Станал монах в Печерския манастир и започнал богоугодно да воюва под знамето на Воеводата Христос (който заради нас понесъл унижение и мъченическа смърт), и побеждавал с меча духовен, т.е. с молитва и гладуване, поради пре-голямото си въздържание. Така побеждавал, не само плътта си, но и враговете безплътни, смирявайки и побеждавайки ги със смиреното си послушание.  

Размишлявал той, как Основоположникът на кръстния подвиг, Иисус Христос, с гореща молитва и четиридесетдневен пост смирил Себе Си. Затова и Евстратий се въоръжил със същите добродетели. И знаейки, че човекът (Адам) бил победен от първя грех, поради невъздържание, – светецът преуспявал във въздържанието и в голямо постничество, и затова и бил наречен - Постник.

Когато по допущение Божие дошел в Руската земя злочестивият Боняк с множество половци и пленил Русия, тогава свети Евстратий, при нахлуването на поганците в Печерския манастир, където мнозина били посечени от тях с мечове, бил взет заедно с други, в плен и продаден в Гръцката (Ромейска) земя, в град Корсун, на един евреин, заедно с други 50 християни.

Богопротивният жид започнал да принуждава пленниците си, да се отрекат от Христа и заплашвал противящите се, да ги умори в оковите с глад. Но мъжественният монах Евстратий, молейки се, ги укрепвал и поучавал всички:
"Братя, които от вас са кръстени и са повярвали в Христа, не ставайте изменници на обета, даден при кръщението. Христос ни възроди с вода и Дух, Христос с кръвта Си ни изкупи от клетвата на закона юдейски (Гал. 3, 13) и ни направи наследници на Своето Царство. Затова, ако живеем, нека живеем за Господа, а ако умрем, да умрем в Господа (Рим. 14, 8), и с временната смърт ще получим вечен живот. Нека подражаваме на Този, Който е казал: "За мене животът е Христос, а смъртта е придобивка” (Флп. 1, 21).

Укрепвани от словата на преподобния, пленниците предпочели да умрат без храна и вода, отколкото да се отлъчат от Христа, Който е Източник на вечен живот. И така за кратко време, от глад и жажда, всичките 50 човека умерли, – едни след три дни, други – след четири, некои – след седем, а най-здравите – след десет. И само един, Евстратий, мъчен от глад вече 14 дни оставал жив и невредим – понеже от младостта си бил свикнал да пости.

Окаяният жид (евреин-юдей) виждал, че черноризецът е причината за пропадане на парите му, платени за пленниците, които се надявал да приведе в свото зловерие, – и замислил да му отмъсти.

Приближавал денят на Въскресението Христово. Жидовинът започнал да празнува пасха и ругаел светия Евстратий, също, както отците му поругавали Самия Господ наш Иисус Христос, както е написано в Евангелието.

И както в древността разпънали Христа – така и този праведник бил прикован на кръст, от окаяния жид и приятелите му, а той благодарял на Бога за това, и без вода и храна, прикован на кръста, продължавал да живее вече 15-ти ден.
Жидовинът и приятелите му подигравали разпнатия и му казвали: "Вкуси безумецо, законната пасха, за да останеш жив и да избегнеш проклятието. Понеже Мойсей ни е предал закона, който получил от Бога и каза в книгите си: "…проклет всеки, окачен на дърво" (Втор. 21, 23). А преподобният отговарял: "С велика благодат ме сподоби днес Господ. Той ми дарува милостта, да пострадам за Неговото Име, на кръста, както и Самият Той пострада. Надявам се и, че ще каже и на мене, както някога на разбойника: "Още днес ще си с Мене в Рая” (Лк. 23, 43).

Не ми трябва вашата пасха и не се плаша от клетви, защото "Пасхата наша е закланият за нас Христос” (1 Кор. 5, 7), Който разори наложеното за престъпване на закона и за дървото, проклятие, и превърна дървения Кръст, на който бил разпънат, в благословение за живота на всички ни, както е пророчествал и Моисей: "Животът ти ще виси пред тебе” (Втор. 28, 66). За празника Пасха говири и Давид: "На този ден, който е сътворил Господ, да се зарадваме и развеселим”. Но ти, дето ме разпъна, и всичките твои евреи, плачете и ридайте, понеже ще ви постигне отмъщение за кръвта ми и за кръвта на другите, купени от вас християни.   Ненавижда Господ съботите ви и ще превърне празниците ви в оплакване, – и се приближи времето на убиването на началника на вашето беззаконие”.

Като чул това, жидовинът се разгневил още по-силно, взел копие и пронизал прикования. И тогава видяли огнена колесница и огнени коне, и те носели през небето душата на ликуващия победоносен мъченик, и чули глас, говорещ на гръцки: "Това е доблестен гражданин на небесния град!”
 

Тялото на мъченика, жидовинът свалил от кръста и хвърлил в морето, и там стават чудеса. Верните търсили усърдно светите му мощи, но не ги намерили. По Божия воля, те били намерени в пещера, където и до сега почиват нетленно. А предсказанието на светия мъченик, че кръвта му ще бъде отмъстена, се изпълнило незабавно след страданията му. Понеже в този ден дошла заповед от ромейския цар, да се изгонят от империята му всички евреи, да им се отнеме имуществото, а старейшините да се избият, заради мъченията на християните.

Сред първите бил убит, както и казал блаженият Евстратий, епархът, станал причина за цялата тази жидовска злоба. За него е известно следното: кръстил се един богат и прославен евреин, и затова царят го отличил, и след неколко дни го поставил за Епарх; а той, като получи сана, тайно станал отстъпник от Христа и Вярата Му, и дал разрешение на евреите по цялото византийско царство (по цялата Източна Ромейска Империя) да купуват християни и да ги превръщат в роби.

Тогава била разобличена злата хитрост на нечестивия епарх, и царят заповядал да го убият и да се изкоренят жидовете по цялото му царство. И когато избивали евреите, живеещи в град Корсун, този окаян жид, който убил преподобния Евстратий, окачили на дърво, и така злобата му се върнала на неговата глава (Ис. 7, 17), и го постигнала участта на Юдиното обесване.

Останалите евреи, като видели страшните чудеса след кончината на преподобния, повярвали истински и се кръстили. А покорилия ги на Христа, Негов добър воин и победоносец, – свети Евстратий се сподобил, да пее победна песен, заедно с безсмъртното воинством небесно, и да царува със Самия Победител на смъртта, Христос, за Когото той воювал, благодарел и Го прославял, заедно с Безначалния Му Небесен Отец и Животворящия свети Дух, в безкрайните векове. Амин  

https://3rm.info/publications/62273-aktualno-nashi-zastupniki-v-borbe-s-igom-zhidovskim-prepodobnomuchenik-evstratiy-pecherskiy.html  

Превод, Григор Симов  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314111
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031