Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2021 08:09 - димитър панов / бай пано/
Автор: bven Категория: Изкуство   
Прочетен: 1482 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                     
                                         автор:Пенка Калинкова


Съвременните поколения няма откъде да знаят кой е Димитър Панов, освен ако не са гледали повторение по телевизията на някой от трийсетината негови филми. Но той доживя до 83 години и почти до края игра на сцената, така че все още го помнят поколения театрални зрители. Роден е през 1902 г. във Велико Търново, в семейството на актьора-любител Пано Иванов, и първите му крачки на сцената са там в партньорство с големия по-сетне български артист Константин Кисимов. От ученическия театрален "кружок" започват заедно Косьо Кисимов и Митьо Панов. По-късно той е играл почти в цяла България, но голяма част от неговата театрална биография е свързана с Пловдивския театър.

                                                 


image
За пръв път стъпва на сцената на първия професионален театър през 1954 г., играе в прочутото тогава представление "Плодовете на просвещението" от Лев Толстой, постановка на Димитър Пунев, но истинското му установяване в града на хълмовете става през 1959 г. В "Когато розите танцуват" от Валери Петров той игра Стария, в ролята на Младия дебютира Георги Василев. "Аз дойдох в Пловдивския театър в 1959 г. от ВИТИЗ, казва Георги Василев, и заварих режисьорите Димитър Пунев и Христо Христов. Мой учител по органика бе Димитър Панов, бай Пано, играхме заедно в пиесата на Валери Петров "Когато розите танцуват", той - Стария, аз - Младия, след това в "Дон Жуан" аз бях Дон Жуан, той - Сганарел. Толкова спомени имам с него, никакъв фалш, никаква изкуственост. Трябва да си органичен на сцената - това научих от него."

                                                        image



imageimage

Неговите постижения в "Тартюф" от Молиер, където играе Оргон, в "Боровете не превиват клони" от Коста Странджев, където се откроява в ролята на бай Колю, в поставената от него комедия на Сухово-Кобилин "Сватбата на Кречински", където е самият Кречински и много други го правят любим актьор на пловдивската публика, уважаван от театралното ръководство и критиката. Той е носител на всички възможни авторитетни отличия от онова време - редица театрални награди, Лауреат на Димитров-ска награда, Народен артист, Герой на социалистическия труд... По-младите му колеги обичаха да припомнят една негова шега: "Хей, да не ме обидите с някоя втора награда!"

Киното също го обичаше и въпреки че не е сниман в главни роли, той, постоя-нен участник в едни от любимите филми за деца и юноши, в комедии, исторически филми и т.н., създаде запомнящи се епизодични персонажи. Едни от големите му роли в театъра са Найден Баров във "Вяра" от Тодор Генов, Странджата в "Хъшове" от Иван Вазов, Станчо Квасников в "Службогонци", Хаджи Смион в "Чичовци" от Иван Вазов, постановка на Иван Добчев, Малволио в "Дванайста нощ" от Шекспир, постановка на Христо Христов, Св. Антоний в "Чудото на Св. Антоний" от Метерлинк...

                                                     image

Публиката лудееше по неговите изпълнения, характерни с чувството му за хумор и покоряваща автентичност и затова от Пловдивската опера го поканиха за ролята на Менелай в "Хубавата Елена" от Офенбах. Една от последните постановки на интелектуалния Любен Гройс на пловдивска сцена бе моноспектакълът на бай Пано по текст на Коста Странджев "Старецът и капката" (1978/1979). Пиесата бе специално написана от автора на "Борове-те..." за любимия актьор, а Гройс показа към него и неговите качества уважение.

През 1981 г., когато се честваше 100-годишнината на Пловдивския театър, народният артист Димитър Панов изигра две роли във възпоменателното представление "Мелпомена в люлката си" - на Барбуйе от Молиеровата "Ревността на Барбуйе" и на Странджата от "Хъшове".

                                                     image

imageimage
Бай Пано живееше недалеч от театъра, в къщата на Томасян на улица "Отец Паисий" 24. Много хора посещаваха гостоприемния му дом, където неговата съпруга, актрисата Цветана Панова, винаги имаше ракийка и мезе за добри приятели. Често ги посещаваше и директорът на Радио-телевизионния център в Пловдив Петър Кольовски (1935-1990). Та той подготви автобиогра-фичната книга на големия актьор "Животът е само един". След смъртта на бай Пано на входа на къщата беше поставен разкошен барелеф. Той пострада още при първите "героични" набези на "демократичното" мнозинство. Самата Цветана Панова почина десетина години по-късно, в старчески дом. "Най-голямото чудо на таз божия земя е човешката добродетел. Рано или късно нея я проумяват всички хора", тъй казва бай Кольо Димов в "Старецът и капката". И тук ще перифразирам думите на бай Пано от книгата му "Животът е само един". Умна приказка за доброто и злото е написал Коста Странджев. Но дано проумяването й да не се забавя, та да не стане твърде късно.


                                                              image

На 18 юли се навършват 119 години от рождението на самобитния талантлив български артист.
https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=35445









Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. inel379 - Памет за бай Пано!
21.07.2021 02:53
Толкова разпознаваем,
с роли тъй различни,
в киното оставил
образи обични!
Благодаря за този постинг!

цитирай
2. bven - И аз ти благодаря за чудесната характеристика, inel379:)))
21.07.2021 15:03
inel379 написа:
Толкова разпознаваем,
с роли тъй различни,
в киното оставил
образи обични!
Благодаря за този постинг!


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869152
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава