Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2014 09:41 - ЛИСИЦАТА И ГАРВАНЪТ – 11
Автор: hadjito Категория: Изкуство   
Прочетен: 240 Коментари: 0 Гласове:
0



ЛИСИЦАТА И ГАРВАНЪТ – 11       
     Закусил добре, гарванът с лекота летеше над крайните селски къщи. Беше му провървяло да намери обилна храна в насипно състояние, която нямаше как да занесе в човка на любимото си място. Дори беше преял, не му се и помисляше повече за ядене. Но край кофите с боклук зоркият му поглед бе забелязал голямо парче наденица и той се спусна веднага при него, като си помисли: „Сега съм сит, но и утре е ден и ще трябва пак да се яде, ако има какво, разбира се. Ще си го скрия някъде и когато много изгладнея, ще си похапна хубаво.“
      Обаче като кацна до него, от наденицата го лъхна остра задушлива миризма на развалено месо. Дори за непридирчивия гарванов вкус, беше прекалено развалено.
       – Жалко! – каза си птицата, но преди да излети се сети нещо и го понесе в човка, въпреки силно неприятната миризма.
      Беше решил да изненада с него лисицата, която едва ли щеше да пропусне възможността и тази сутрин да се опита да му отмъкне плячката.
      Щом кацна на ореха, лисицата мигом се появи и се спусна от височината с тихи стъпки. Като видя огромното парче наденица, очите й лакомо засвяткаха и гарванът разбра, че отново не е яла нищичко няколко дни. Престори се, че не я забелязва. Когато тя се изправи с вдигната към него муцуна, трепна и извика:
      – Ох, че ме уплаши, Лисано!
      Парчето наденица изпадна от човката и полетя направо в зиналата паст на лисицата. Преди да разбере какво всъщност е изпуснал гарванът, тя вече го беше глътнала и през смях побягна към гората, помислила, че и този път е измамила птицата.
      Гарванът се спусна след нея. Днес нямаше да я изпусне от очи, надяваше се добре да се позабавлява с лакомията на хитрушата.
      Тя блажено се изтегна на близката поляна под приятните лъчи на слънцето и задряма. А гарванът от върха на високия дъб на който бе кацнал я наблюдаваше и търпеливо чакаше да види какво ще се случи.
      Не беше минал и час, когато лисицата почувства силни болки в стомаха придружени с гадене и започна да повръща. После с разтреперани крака се скри зад един къпинов храст, защото я беше хванало такова разстройство, каквото не помнеше да е имала до този момент.
      Когато тя за пети пореден път трябваше да прикляква зад храстите, гарванът долетя до нея и подвикна:
      – Е, как си, Лиске!? Хареса ли ти закуската, която ми отмъкна?
      – Знаел си, проклетнико!? Значи нарочно го направи. Само да ми се оправи стомахът, ще те науча аз тебе! – закани се потърпевшата.
      Гарванът не отговори нищо, а само развеселен и доволен от себе си отлетя към високата скала, на която често кацаше, за да наблюдава как тече животът под него.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadjito
Категория: Други
Прочетен: 7086847
Постинги: 8379
Коментари: 1783
Гласове: 4311
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031