Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2013 07:39 - В ОКОЛНОСТИТЕ НА ГОРАТА - двадесет и шести урок
Автор: hadjito Категория: Изкуство   
Прочетен: 412 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2013 07:40


В ОКОЛНОСТИТЕ НА ГОРАТА - двадесет и шести урок

     Правим традиционната си разходка с чичо Богдан в околностите на гората. Ние с интерес разглеждаме тревите и билките в ливадата през която вървим, когато в небето над нас се появи голяма хищна птица и привлече веднага вниманието ни.
– Каква е тази птица, чичо? – бързам да попитам аз.
– Сокол. Имаме късмет да го видим.
– Защо? Рядко ли се среща?
– Включен е в червената книга на България. Застрашен е от изчезване вид и е защитен от закона.
– Пък аз мисля, че като се пее в толкова песни за тези юнашки птици са много разпространени.
– Някога са били, но сега положението е друго.
– И как се е стигнало до тук?
– Унищожаването на подходящите места за гнездене и ловуване са довели до това. На редица места, където видът се е срещал в миналото, има неблагоприятни за него промени. На много места животновъдството е сведено до минимум или напълно изчезнало. В следствие от това много пасища са занемарени, което ограничава хранителния спектър на соколите. Иманярстовото, алпинизма, както и други екстремни спортове в неподходящо време на места, обитавани от соколите, могат да имат сериозен негативен ефект. В началото на размножителния период птиците са много чувствителни към всякакво човешко присъствие в района на гнезденето на ловния сокол. В този период и най-незначителното безпокойство може да се окаже фатално. Двойката може да напусне района, а дори и това да не стане, изоставените яйца, дори за кратък период, могат да прегреят или изстинат в зависимост от времето, или пък да бъдат изядени от хищник.
– Този ловен ли е?
– Не. Това е сокол-скитник.
– А много ли видове соколи има?
– Освен тези които ти казах има още малък, далматински, средиземноморски, сокол орко, керкенез и вероятно още други, за които не се сещам в момента.
– Какво любопитно може да се каже за тези птици, чичо?
– Считат се за най-бързо летящите птици. При пикиране достигат скорост достигаща близо 400 километра в час.
– Ехе, това е невероятно! – възкликвам аз.
– А при хоризонтален полет летят с близо 200 километра в час. Интересно е, че при тях женската птица е по-голяма от мъжкото, както е и при ястребите. Имат много разнообразна окраска на оперяването си.
– Каква е храната им?
– Напада всякакви птици с размери до 2 кг. Когато ловува, обикаля определен район на голяма височина, понякога от порядъка на километри. Избира определена жертва и атакува само нея. Атаката започва, когато птицата навлезе с летене в ловния периметър. Тогава соколът скитник започва да пикира и когато наближи, забавя леко скоростта и достига жертвата по типичен за соколите начин - "на игра" се опитва да я перне с нокти и нарани. Когато това му се отдаде и жертвата му падне на земята, я доубива пак по типичния за соколите начин с удар с клюна във врата. При изобилие на други видове плячка може да промени стила си на лов и да напада животни на земята и дори на дървета.
– Има ли соколи орко у нас?
– Има го. Наричан е още лестовичар.
– Защото яде лястовички ли?
– Вероятно. Ловуването на сокол орко е уникален спектакъл в природата. Лети на сравнително голяма височина или по-често чака кацнал на някое високо място, се оглежда за плячка. Щом жертвата навлезе във въздушното му пространство, тогава излита рязко, спуска се пикирайки към нея и започва да я преследва. Скоростта и маневреността на полета му в това преследване са забележителни, до степен в която дори е трудно да бъде следен с поглед. Успява да настигне и улови във въздуха дори несъмнените най-добри летци в птичия свят като лястовиците, пчелоядите. Ако преследваната птица не успее по най-бързия начин да се скрие в гъсти храсталаци или гори, почти няма шанс да избяга. Единствено селската лястовица е способна понякога да се спаси от преследващия я сокол. Тя упорито бяга и когато почти е застиганата, рязко сменя посоката, което и дава малко предимство пред сокола орко, който отново и отново се хвърля след нея.
Соколът отдавна беше отлетял на някъде. След този интересен разказ на чичо за тези птици аз дълго се взирах в небето, с надежда да го видя пак, но той така и не се появи повече.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadjito
Категория: Други
Прочетен: 7088629
Постинги: 8379
Коментари: 1783
Гласове: 4311
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031