Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2012 06:42 - ЩАСТИЕТО тридесет и осми разговор с Ведрина
Автор: hadjito Категория: Изкуство   
Прочетен: 864 Коментари: 1 Гласове:
1



ЩАСТИЕТО
тридесет и осми разговор с Ведрина

     Понякога спя дълбоко, понякога се будя и от най-малкия шум. Тази сутрин се събудих от шумното преминаване на някакъв автомобил по улицата. Беше още много рано, но повече така и не успях да заспя. Като разбрах, че усилията ми са напразни, станах. Излязох на терасата и започнах да си приготвям закуската. Долу, съседът се прибираше с колата си. Беше ходил да изпрати сина си. Синът му заминава в Италия да работи.
- Мисля, че е прав, като отива на гурбет. Тук няма работа, няма нормален живот – внушава ми мислите си Ведрина, излязла сякаш от парата на ароматния ми билков чай.
- Така е, няма. Но не може всички да избягаме в чужбина.
- Всеки е прав да си търси прехраната където и както сметне за добре.
- Разбира се, когато се касае за прехраната, нещата стоят така. Но той има всичко. Погледни му къщата, автомобила, баща му получи добро наследство, всички са здрави в семейството. Не е тръгнал заради прехраната.
- Търси си щастието момчето – оправдава го Ведрина.
- Ако в родината си, в дома си, сред близките и приятелите си, ако в красивата природа на родния Балкан не го намериш, дълбоко се съмнявам, че въобще ще го намериш някъде.
- А според тебе, защо заминава? – пита Ведрина.
- Може би защото съседите му заминаха. Да не остане назад. Пък и лакомията е нещо много досадно, заболееш ли веднъж от нея, няма отърване.
- Дали човек не я получава по наследство или после я придобива в общуването със себеподобните?
- На този въпрос е трудно да се отговори, Ведрина. При всекиго е различно. Може би причината е едното и другото, вероятно има и трето, и четвърто. Ако съдя по баща му, при него не е по наследство.
- А може пък и да има нужда от промяна, може да е авантюрист, търсач на нови предизвикателства.
- Да, толкова различни са нещата, които правят хората щастливи. Щастието не може да бъде постигнато завинаги. Идва и си отива, като хубавото време. Обречени сме да го губим и намираме, вечно да го търсим.
- Съгласна съм с тебе. Ти къде търсиш своето, когато го загубиш?
- Къде ли и в какво ли не. Но съм достигнал в личния си опит до извода, че трябва да го търсим в себе си, то не е във външните неща.
- Но и те не са без значение. Могат да го провокират, нали?
- Точно така, те могат само да спомогнат, да му дадат тласък.
- Не винаги е лесно да намериш щастието в себе си, нали?
- Вярно е, но е невъзможно да го намерим другаде . То е заключено вътре в нас и там трябва да го търсим. Хайде сега, приятелко, да оставим щастието да поспи в оазиса на духа и да помислим за тялото, че чаят и закуската ми започват да изстиват.
Забелязвам, че от чашата ми не излиза вече ароматна пара и разбирам, че Ведрина я няма вече. Топлата напитка на приятна вълна се разлива по цялото ми тяло и ме кара да си кажа, че понякога много дребни и на пръв поглед незначителни неща, могат да прокарат пътека за щастието към нас.



image




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. vedrina - !!!
21.12.2012 15:55
Нека предстоящата Коледа сбъдне щастие за всеки...!!!
"... толкова различни са нещата, които правят хората щастливи. Щастието не може да бъде постигнато завинаги. Идва и си отива, като хубавото време. Обречени сме да го губим и намираме, вечно да го търсим."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadjito
Категория: Други
Прочетен: 7169134
Постинги: 8446
Коментари: 1793
Гласове: 4325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930