Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2012 08:25 - ОПИТЪТ седемнадесети разговор с Ведрина
Автор: hadjito Категория: Изкуство   
Прочетен: 1055 Коментари: 1 Гласове:
0



ОПИТЪТ
седемнадесети разговор с Ведрина

     Седнал съм на една пейка в алеята на градинката под сянката на стария кавак, запечатал в напуканата си дебела кора възторзите и скърбите на отлетяло време. С целувката на слънцето лекува той раните от бурите и ветровете. Пече си слънцето над прашния град с типичното за това време усърдие, но все още не е станало много горещо и много хора щъкат насам-натам; деца прелитат с велосипеди, майки с колички в които спят розови бебета преминават щастливо усмихнати, а татковци водят за ръце ближещи сладолед деца. И в цялото това движение вниманието ми привлича една стройна дългокоса хубавица, която стъпва грациозно на високите си токове. Явно, че тя полагаше много грижи за разкошната си буйна коса, за да прави толкова силно впечатление. Както я гледам, възхитен от хубостта й, дочувам Ведрина да проговаря до мене:
      - Харесва ти, нали? Много е красива.
      - На всекиго харесва, харесва и на мене - отвръщам. – Виж, че всички мъже извъртат глави след нея.
      - Така ли би изглеждала идеалната жена за тебе? – пита моята приятелка.
      - Не мога да кажа.
      - Но нали й се възхищаваш, очите ти светят от възторг като я гледаш.
      - Вярно е, но ще бъде много тъжно, ако в една жена най-хубавото нещо е косата или стройната елегантна фигура.
      - Мъжете най-често това гледат.
      - То е важно, няма как да не го гледат, но не само това е важно. Както се пее в една песен: „…но не всеки люби красивата жена…“. Има и студена хубост, отблъскваща. Всичко зависи от човека. Нали освен жена, трябва да имаш до себе си другарка, приятел. Ако една жена е само красива и не притежава талант, и добродетели става само да си я поставиш във витрина, и да й се любуваш.
     - Има и такива, които само това искат и се отнасят с жените си, като с вещи.
        - Има хора всякакви – отвръщам. – От опит го знам.
       - Важно ли е да имаш богат опит в това отношение?
      - Колко е важно, не знам, но е хубаво да го имаш. Опитът не е излишен във всяка една работа – предпазва ни от грешки и заблуждения.
      - Какво е опитът?
      - В момента бих го оприличил на красива жена, като тази. Трудно ще е да се домогнеш до нея, тя има богат избор и трудно ще те забележи. За нейното спечелване е нужно много време, както и за натрупване на богат опит.
      - Но сигурно ще си заслужава усилието?
      - Може да го заслужава, но може и да не го. Това само от опит може да се установи. Опасявам се, че най-вероятно, когато тя склони може да си вече безнадеждно остарял и загубил силата си, и няма да можеш за доставиш полза и удоволствие нито ти на нея, нито тя на тебе. Така стоят нещата и с опита.
   - Но придобитият опит ще може поне да послужи на другиго.
      - Едва ли.
      - Защо? Нали казват, че опитът е най-добрият учител.
    - Защото опитът е твърде индивидуално нещо. Защото фаровете на опита осветяват само изминатия от нас път. Опитът не може механично да се пренася в друго време, в други условия и друга ситуация. Той е плод на определени обстоятелства и съответства само на тях.
      - Прав си, така е.
    Хубавицата бавно се отдалечава и не подозира колко важен и съдържателен диалог водим с моята събеседничка, провокиран от нейното преминаване по алеята.
      - И ти извъртя глава след нея, независимо от опита си – вметна Ведрина.
    - Всички сме подвластни на красотата, но не бива да допускаме тя да ни заслепява.
         След малка пауза, добавям:
      - Да, наблюдавам я. Наблюдението събира това, което природата ни предлага. А опитът взема от природата онова, което иска.
   Слънцето, моят стар приятел и наставник, съзаклятнически ми намигва. Виждам, че се е преместило и е напекло пейката на която съм седнал. Изправям се и с това давам знак на приятелката ми да разбере, че е време разговорът ни да приключи. Тръгвам в обратната посока на тази, в която хубавицата се изгубва в тълпата.


image



Тагове:   опитът,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. vedrina - !!!
27.08.2012 12:04
Мъже..., мъже, какво ли не Ви се върти в главите...!!!
"Има и студена хубост, отблъскваща. Всичко зависи от човека. Нали освен жена, трябва да имаш до себе си другарка, приятел. Ако една жена е само красива и не притежава талант, и добродетели става само да си я поставиш във витрина, и да й се любуваш."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadjito
Категория: Други
Прочетен: 7092770
Постинги: 8382
Коментари: 1784
Гласове: 4312
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031