Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2010 08:06 - КЪМ ВАСИЛЬОВ
Автор: hadjito Категория: Изкуство   
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове:
2



КЪМ ВАСИЛЬОВ

       Изкачвахме връх Васильов в надпревара с пролет¬та. Зелената пролетна вълна бе заляла само подстъпите към височините и ние крачехме нагоре, попаднали в тихото им междусезоние. Някои дървета и храсти бяха облекли нови резидави ризи, други сега отваряха очи за слънцето, а буковете по най-високите места дояжда¬ха меда на зимния си сън. В сенките на скалите доживя¬ваха сетните си часове запрашените от оттеглянето на зимата преспи сняг. Често спирахме в сянката на някое разлистено дърво да поемем дъх. Избърсвам челото си от потта и с лота на погледа премервам дълбочината на преодоляното пространство. В синкавината му, като се¬дефени люспици, блестят по дъното разпилените вили на Шипково. Натоварени с пролетна умора, раниците се впиваха в раменете ни, с всяка крачка нагоре става¬ха по-тежки.
       Скалистият редут на върха се издигаше като кре¬постна стена, иззидана от могъщата ръка на времето, за да брани широките пространства на високата част на планината от посегателствата на човека. Дървета-стражници стояха мълчаливо изправени в подстъпите на вър¬ха, забили пети в златото на пръснатите наоколо море¬ни. Играта на светлосянката със заострените ръбове на скалите рисуваше причудливи форми, в които човеш¬кото въображение можеше да нафантазира най-неверо¬ятни образи.
       Изтърван от шепите на върха, към нас се спуска¬ше любопитен ручей, чийто весел гласец галеше слуха ни. С бистрата му вода изтичаше силата на зимата, за да се влее в кипящата кръв на пролетното пиянство, обзело цялата земя.
       Колкото повече се изкачвахме, толкова повече про-светляваше пейзажът край нас, просветляваше и в ду¬шите ни. Тежестта от грижите на всекидневието се претърколи по сипеите, заскача от камък на камък и по твърдите чела на морените потъна в бездната под кра¬ката ни.
       Сякаш за да си поеме глътка въздух, слънцето се скри зад голям кълбат облак, разчепкващ в скалите ме¬чтата си да се превърне в нещо невидяно.
       Гледахме се в прегръдката на височината и не мо¬жехме да разберем дали ние бяхме станали други в пре¬одоляването й или височината, обгърнала ни в светли¬на, тишина, в кристалната прозрачност на въздуха си, ни беше направила други? Бяхме станали по-силни, по-самоуверени, по-добри, по-красиви, по-обогатени и по-смирени пред величието на планината. Това оправда¬ваше усилието ни да се изкачим там, където времето и пространството водят тихия си нескончаем диалог край красивите скали до хижата.
       А до върха? Кога ще стигнем ли? Не бързайте. Де¬нят е вече лятно дълъг. Да спрем, да си починем, да хапнем и се насладим на гледката.
       А до върха е само още крачка!




  image




 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadjito
Категория: Други
Прочетен: 7089831
Постинги: 8382
Коментари: 1784
Гласове: 4311
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031