Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2021 11:03 - Кент
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2331 Коментари: 4 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес ще ви разкажа една забавна случка отпреди 40 години. В далечната вече 1981 с един приятел решихме да отидем на еднодневна екскурзия до Букурещ с нощувка в Русе. Тук не ни дадоха никаква валута. Имахме право да обменим само 27 лв. в Румъния, които нямаше да ни стигнат за нищо. Бяха ни казали, че в Румъния страшно се търсят цигари Кент. Затова вечерта купихме в Русе 3 картона по 3 лв. кутията. Там вървяха по 50 леи или 5 лв. Сутринта на другия ден пристигнахме. Автобусът спря до Хотел Интерконтинентал. Тръгнахме из града с идеята първо да продадем цигарите. На улицата срещаме един чичо с някаква чанта, който ни заговори на румънски. Проведохме следния любопитен разговор:

-          Буна зиуа. /Добър ден/

-          Буна зиуа.

-          Кент?

-          Да, Кент.

-          Кът коста? /Колко струва/

-          Чинчизечи леи. /50 леи/

В този момент чичото отвори чантата си, която беше пълна с картони Кент. Ние му показахме нашите скромни 3 картона. Чичото, изненадан:

-          А бе, момчета, вие българи ли сте, бе?

-          Ами да.

Така се разделихме с чичото. Обикаляхме улиците, търсейки на кого да продадем цигарите. Накрая влязохме в някакъв бар. Спазарихме се с бармана и му дадохме цигарите за 40 леи и така изкарахме цели 30 лв. печалба. Пак тръгнахме из града. По това време в Румъния беше истински глад и мизерия, защото Чаушеску беше започнал да връща огромните заеми, които беше взел от Запада. В хранителния магазин например имаше само чай и оцет. Нямаше къде да обядваме, затова отидохме в ресторанта на Хотел Интерконтинентал. Вече имахме леи, но обядът не беше много скъп. Ядохме Бьоф Строганоф, винен кебап върху ориз. След това обиколихме универсалните магазини Кукур, Букур и Виктория и Каля Викторией. Помня, че бях купил много хубав син кристален сервиз за коняк и месомелачка /машина де карне/ за нашите. Видяхме, че има станция на метрото и се повозихме. Ходихме и до Триумфалната арка. Изкарахме си един хубав ден в Букурещ, за който после дълго време си спомняхме.

image




Гласувай:
23


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Лазаре,
12.09.2021 11:06
остави се. Баш така си беше при мамалигарите. А как просеха, не е истина.
А сега по- добре били от нас.
цитирай
2. shtaparov - Mnogo interesna slu4ka, avtent...
12.09.2021 13:58
Mnogo interesna slu4ka,avtenti4na!
цитирай
3. zaw12929 - ЗАЩО ИМАМ СПОМЕН КАК РУМЪНЦИТЕ ПО ...
12.09.2021 21:21
ЗАЩО ИМАМ СПОМЕН КАК РУМЪНЦИТЕ ПО ГАРИТЕ БЪРЗО КРАДЯХА ОТ ВАГОНИТЕ- ОТ ОТВОРЕНИТЕ ПРОЗОРЦИ КАКВОТО ДОКОПАТ. СВИКНАХМЕ ДА СЕ ПАЗИМ, КАТО НИ ПООКРАДИХА
цитирай
4. shtaparov - ЗАЩО ИМАМ СПОМЕН КАК РУМЪНЦИТЕ ПО ...
19.09.2021 01:30
zaw12929 написа:
ЗАЩО ИМАМ СПОМЕН КАК РУМЪНЦИТЕ ПО ГАРИТЕ БЪРЗО КРАДЯХА ОТ ВАГОНИТЕ- ОТ ОТВОРЕНИТЕ ПРОЗОРЦИ КАКВОТО ДОКОПАТ. СВИКНАХМЕ ДА СЕ ПАЗИМ, КАТО НИ ПООКРАДИХА

Имам съвсем същия спомен- закачихме си салам в торбичка на прозореца,за да ветрее и да не се разваля от топлото вътре,накрая намерихме само дръжките на торбичката :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099220
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960