Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2023 08:05 - Подходи към брака (цигани/роми)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 6150 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

Подходи към брака (цигани/роми)

Циганите имат два подхода към брака: сватовство и бягство, които са двата най-важни подхода за сключване на брак.

Сватовството е, когато потенциален младоженец идва при булката със своите старейшини (например родители, братя) в семейството на циганско момиче, което обича и се споразумяват за сватба. Момичето трябва да даде съгласието си, но често тя се съгласява да се омъжи под натиска на родителите си. Различните цигани го правят по различен начин. Някои трябва да дадат откуп за булката, а някои просто вземат момичето за жена без никакъв откуп. Сватовството е най-честният и уважителен подход за сключване на брак, но... за някои любовта е толкова силна, че те бягат – идва момчето и открадва момичето, като в повечето случаи самото момиче е информирано за това и се съгласява. Случва се да са тайни приятели от дълго време (естествено, без интимност). След това подготвят сватба, в зависимост от финансовото състояние на семейството на булката и младоженеца. Така те вече се смятат за съпруг и съпруга, след като са имали сексуален контакт и са показвали на по-възрастни жени чаршафи със следи от кръвта на невинността. Този обичай на бягство е много разпространен в съвременните времена.

След като момичето навърши 12 години по- богатите цигани поставят охрана на своите дъщери в истинския смисъл на думата, за да не бъдат откраднати от цигани от други групи, т.е., за да не бъдат осквернени и нагло отнети невинни. Във всеки случай и по време на сватовството, и по време на по-нататъшната сватба, и по време на бягството трябва да има окървавен чаршаф като доказателство, че момичето преди сватбата всъщност е било честно и невинно. Да се измами в този случай е крайно тежко деяние – възрастните циганки са наясно с тази процедура. Редки са случаите, при които циганите се взема назаем окървавен чаршаф от други цигани.

След сватбата (понякога продължава 3-4 дни) съпругата трябва да покаже на родителите на младоженеца своите способности в домакинството - това, което майка й я е научила от детството. Ако едно момиче направи нещо нередно, свекървата има право да и се скара жестоко, понякога се стига дотам, че се карат на майката на булката, ако майката не е научила момичето правилно на домакинската работа. Затова циганите от ранна възраст се учат да поддържат къщата чиста, за да не се срамуват пред родителите на младоженеца. Омъжената циганка в повечето случаи е длъжна да носи дълга пола или пола с дължина до коляното, а понякога и няколко поли (най-често две поли и престилка), за да не смущава другите цигани и да потвърди своята честност.

Младоженецът, в зависимост от кой циганска група е, понякога е длъжен да изкарва пари, за да издържа семейството, но се случва и той да не поема никакви задължения, при някои цигани е дори обратното – съпругата е длъжна да издържа съпруга си. На съпруга е позволено да ходи с не-цигани, понякога дори да наказва физически жена си. Жената е длъжна да си знае мястото и да изневерява на мъжа си. В случай на циганка, която изневерява на съпруга си, тя може да бъде осквернена, жестоко бита, във всеки случай циганите никога не толерират такъв огромен срам като изневярата.

Що се отнася до оскверняването (наречено "магирипен") - това се прави само в крайни случаи. Например, циганин е откраднал нещо от цигани или просто е действал неуважително, тогава циганката има право да хвърли пола върху него, да го удари с чехъл и той вече се счита за „магирдо“, т.е. осквернен. Циганите информират други цигани за оскверняването и той или тя вече не са добре дошли в циганските домове, могат да им бъдат сервирани чаша чай и храна отделно. Например, женен циганин, носещ къси шорти пред старейшини, може да бъде осквернен, поради което панталоните са толкова популярни сред циганите, често черни, някои цигани имат право да носят дънки. Омъжена циганка, която носи твърде къса пола или дънки пред старейшините си, може да бъде не само осквернена, но и жестоко бита, а годеникът й има пълното право да я напусне.  Циганите се страхуват от подобни деяния, така че най-често женените цигани са в панталони, а омъжени циганки в поли под коленете. Струва си да се подчертае, че физически зряла неомъжена циганка трябва да носи панталони, в краен случай, бричове, същото важи и за неомъжена циганка, само че тя трябва да носи поли в името на уважението.

При циганите също възникват разводи. В този случай циганката все пак трябва да защити честта си, да носи само пола и има шанс да се омъжи отново. Случва се разведен циганин да се съгласи с циганка да стане негова съпруга, което се нарича „за една нощ“. Най-често това се крие от циганското общество, но такова явление се случва в съвременното циганско общество.

В наши дни либерализмът в отношенията между двата пола е довел до по-голяма свобода. Дори по-възрастните цигани признават, че  циганските обичаи, наречени „романепен“ вече са отживелица. Днес циганки се омъжват за не-цигани, а циганите взимат за жени не-циганки. Преди около 40 г. такова деяние е било табу. По онова време, съгласно обичаите, циганка не е имала правото да се омъжи за не-циганин. От руга страна, мъжете са можели да вземат за жена не-циганка, но само при условие, че тя приеме всички цигански обичаи, научи циганския език и стане достойна жена в циганското общество.

 

Източник: https://otkrmirromane.ucoz.ru/index/romanypehn_cyganstvo_podkhody_k_zhenitbe/0-10

image



Тагове:   мултикултуризъм,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3815291
Постинги: 2163
Коментари: 116
Гласове: 1307
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031