Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2021 08:48 - Протеинът на новия коронавирусен пик играе допълнителна ключова роля при заболяването
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 527 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.05.2021 08:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Протеинът на новия коронавирусен пик играе допълнителна ключова роля при заболяването

30 април 2021 г 

image

Изследователи и сътрудници на Salk показват как протеинът уврежда клетките, потвърждавайки COVID-19 като основно съдово заболяване

LA JOLLA - Учените от известно време знаят, че отличителните протеини на „шипове“ на SARS-CoV-2 помагат на вируса да зарази своя гостоприемник, като се придържа към здрави клетки. Сега, голямо ново проучване показва, че вирусните протеинови шипове (които се държат много по-различно от тези, безопасно кодирани от ваксини) също играят ключова роля за самата болест.

Документът, публикуван на 30 април 2021 г. в Circulation Research , също категорично показва, че COVID-19 е съдово заболяване, демонстрирайки как точно вирусът SARS-CoV-2 уврежда и атакува съдовата система на клетъчно ниво. Констатациите помагат да се обясни голямото разнообразие от привидно несвързани усложнения на COVID-19 и биха могли да отворят вратата за нови изследвания за по-ефективни терапии.

Представителни изображения на съдови ендотелни контролни клетки (вляво) и клетки, третирани с SARS-CoV-2 Spike протеин (вдясно) показват, че протеинът на шип причинява повишена митохондриална фрагментация в съдовите клетки.
Щракнете тук за изображение с висока разделителна способност.
Кредит: Salk Institute

„Много хора го смятат за респираторно заболяване, но това наистина е съдово заболяване“, казва асистентът професор Ури Манор , който е съавтор на изследването. „Това може да обясни защо някои хора имат инсулти и защо някои хора имат проблеми в други части на тялото. Общото между тях е, че всички те имат съдова основа. "

Изследователите на Salk са си сътрудничили с учени от Калифорнийския университет в Сан Диего на хартия, включително съавтор на автор Jiao Zhang и съавтор John Shyy, наред с други.

Въпреки че самите констатации не са напълно изненада, хартията предоставя ясно потвърждение и подробно обяснение на механизма, чрез който протеинът уврежда за първи път съдовите клетки. Нараства консенсус, че SARS-CoV-2 засяга съдовата система, но как точно е постъпил не е разбрано. По същия начин учените, изучаващи други коронавируси, отдавна подозират, че протеиновият протеин допринася за увреждане на съдовите ендотелни клетки, но това е първият път, когато процесът е документиран.

В новото проучване изследователите създадоха „псевдовирус“, който беше заобиколен от класическа корона от шипове SARS-CoV-2, но не съдържаше действителен вирус. Излагането на този псевдовирус е довело до увреждане на белите дробове и артериите на животински модел - доказвайки, че протеиновият протеин сам по себе си е бил достатъчен, за да причини заболяване. Пробите от тъкани показват възпаление в ендотелните клетки, облицоващи стените на белодробната артерия.

След това екипът повтори този процес в лабораторията, излагайки здрави ендотелни клетки (които подреждат артериите) на шип протеина. Те показаха, че протеиновият протеин уврежда клетките чрез свързване на АСЕ2. Това свързване нарушава молекулярната сигнализация на ACE2 към митохондриите (органели, които генерират енергия за клетките), причинявайки митохондриите да се повредят и фрагментират.

Предишни проучвания показват подобен ефект, когато клетките са били изложени на вируса SARS-CoV-2, но това е първото проучване, което показва, че увреждането настъпва, когато клетките са изложени на протеина на шипа самостоятелно.

„Ако премахнете репликиращите способности на вируса, той все още има силен вреден ефект върху съдовите клетки, просто по силата на способността му да се свързва с този ACE2 рецептор, S протеиновият рецептор, известен сега благодарение на COVID“, обяснява Манор . „По-нататъшните проучвания с мутантни протеинови пикове също ще дадат нова представа за инфекциозността и тежестта на мутантните вируси на SARS CoV-2.“

След това изследователите се надяват да разгледат отблизо механизма, чрез който нарушеният протеин ACE2 уврежда митохондриите и ги кара да променят формата си.

Други автори на изследването са Yuyang Lei и Zu-Yi Yuan от университета Jiaotong в Сиан, Китай; Кара Р. Шиавон, Леонардо Андраде и Джералд С. Шадел от Солк; Мин Хе, Хуей Шен, Ичи Джанг, Йошитаке Чо, Марк Хепокоски, Джейсън X.-J. Yuan, Atul Malhotra, Jin Zhang от Калифорнийския университет в Сан Диего; Lili Chen, Qian Yin, Ting Lei, Hongliang Wang и Shengpeng Wang от здравния научен център на университета в Сиан Jiatong в Сиан, Китай.

Изследването е подкрепено от Националните здравни институти, Националната фондация за естествени науки на Китай, Фонда за природни науки в Шанси, Националната ключова програма за научни изследвания и развитие, Първата свързана болница на университета в Сиан Джаотонг; и университета Xi"an Jiaotong.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39756434
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031