Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2011 16:05 - ЗА ЖИВОТА И СМЪРТТА – осми разговор с Ведрина
Автор: hadjito Категория: Други   
Прочетен: 1224 Коментари: 1 Гласове:
1



ЗА ЖИВОТА И СМЪРТТА
осми разговор с Ведрина
       Мисълта ми се рее безпосочно, като птица в небето. В такива мигове на тишина, покой и съзерцание, усещам как край мен тече животът – задъхано, забързано или лениво, като изтънялата вода от летните горещини в речното корито. Животът – дар и наказание.
     - За какво си се замислил? – сепна ме с въпроса си Ведрина, спуснала се до мене, сякаш по лъчите на следобедното слънце.
     - Тя, мисълта, друга работа си няма, дай й само да подскача от тема на тема – отвръщам. – Мисля си за живота и за неговия контрапункт – смъртта.
     - Е и какво? – полюбопитства гостенката ми.
     - Стигнах до важно заключение, а именно, че човек може истински да живее само с това, заради което е готов  да умре. Понякога, за да живееш е нужно повече мъжество, отколкото да умреш.
     - Тези твои мисли навяват печал. Дали не е по-добре да помислиш за безсмъртието на душата?
     - Дори и за това да мисля, няма как да избегна въпроса за обратната страна. Нали първото условие за безсмъртието е смъртта. Мисля си, че да се умре е страшно, но още по страшно е да не се живее.
     - Аз смятам, че мисълта за смъртта е по-жестока отколкото самата смърт – вметва Ведрина.
     - Не знам, приятелко. Може би си права, но не знам – слава богу още не сме умрели, за да знаем дали е така.
     Настъпи малка пауза. Забелязвам как недалече в гробището един мъж оправя съборената ограда. Това веднага предизвиква друга мисъл в мене, която бързам да споделя с Ведрина:
     - Не сме ли странни хората? Погледни онзи човек там, който поправя оградата на гробището. Питам се има ли смисъл от ограждението, защото тези, които лежат вътре, не могат да излязат навън, а тези, които са отвън, съвсем не желаят да влязат вътре.
     - А ти допускаш ли, че има хора, които не се боят от смъртта? – пита Ведрина.
     - Едва ли? Но най-малко като че ли се боят от нея, онези, чийто живот има най-голяма ценност.
     В този момент излиза една съседка и подвиква на детето, което играе пред дома й:
     - Стефане, решили си задачите за утре, като си излязъл толкова рано да играеш?
     - Само една не можах, но като се прибера, ще се справя и с нея – отвръща момчето със зачервени от играта бузи.
     Техният разговор предизвиква появата на усмивка на лицето ми.
     - Защо се усмихваш? – забелязва Ведрина.
     - Защото ми мина през ума, че смъртта е най-великият математик – решава безпогрешно и бързо, на веднъж, всичките задачи. Всичко можеш да преживееш, освен своята смърт. Това, че някои хора умират, не е доказателство, че са живели. Не ти ли се струва, скъпа, че има мъртъвци в които има повече живот, отколкото в някои живи?
     - Да, наистина има основание да мислиш така. Човек е това, което може да бъде, но не е всичко, което може да бъде. Защото, ако се върнем пак към математиката, ще кажем, че има хора, приличащи по стойност на нули – на тях винаги им е нужно да вървят пред тях цифри.
     - Права си, Ведрина. Хората приличат и на думите: ако не ги поставиш на мястото им, те губят своето значение.
     В този момент слънцето се скри зад голям кълбест облак. Сякаш облакът изсмука светлината и с отдръпването на слънчевите лъчи, Ведрина по тях, набързо се прибра откъдето беше дошла, като остави разговорът недозавършен, ако изобщо подобен разговор може да се каже, че може да има край.

 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vedrina - !!!
24.08.2011 09:26
Замисляща мисъл: "...човек може истински да живее само с това, заради което е готов да умре." С теоремата на Талес - бих се справила, но върху тази доста поумувах..."Човек е това, което може да бъде, но не е всичко, което може да бъде. Защото, ако се върнем пак към математиката, ще кажем, че има хора, приличащи по стойност на нули – на тях винаги им е нужно да вървят пред тях цифри."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadjito
Категория: Други
Прочетен: 7087107
Постинги: 8379
Коментари: 1783
Гласове: 4311
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031