Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2020 09:59 - СТРАХ И СТРЕС...В МАСИТЕ!
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1720 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                СТРАХ И СТРЕС...В МАСИТЕ! 

   image  image 

 

Има чувства, които се проявяват и превръщат в действие само, когато индивидите са в маса. Но, какво е това единство, което ги свързва? В масата индивидуалността и своеобразието на личността се изтриват. Влиза в действие неосъзнат фундамент, който е еднакъв за всички и се придобиват нови качества, които те не са притежавали преди това. Едно от тях е заразност, която помага за проявяване в масата на специални признаци и определяне на тяхната насоченост. Тя е лесно установим, но необясним феномен, чийто произход можем да определим от стадния и племенен период на съществуването ни. В тълпата е заразно всяко чувство и действие, при това в такава висока степен, че обхваща всички. И разбира се внушаемост, която е следствие на заразимостта. Внимателното наблюдение на това явление показва, че в резултат на излъчванията в лоното на активната маса, индивида попада в състояние на омагьосване, близко до това на хипноза. Може би за това ежедневните брифинги на националния щаб за борба със световното бедствие, незнайно защо оглавявано от коремен хирург в генералска униформа, все повече приличат на телевизионните сеанси на хипнотизатора Кашпировски в началото на прехвалената ни демокрация. С тази разлика, че той ни приспиваше, за да не забележим случващото се около нас.
Днес всички ние сме обхванати от стрес, който е най-пагубната форма на страха. Страх за собствения ни и на близките живот.

Страх, предизвикан от нещо наречено КОРОНА ВИРУС, невъобразимо малко, видимо само с най-мощен електронен микроскоп. И реалния образ на това настръхнало таралежче не е никак цветен, както ни го показват медиите, а сив. В нюанс на сивото, както е така модно да се говори напоследък, превръщащ цветния ни и многообразен живот в сива и тревожна действителност с неизвестен за всички ни изход, най вече за възрастните. И този страх безапелационно ни бе наложен над традиционните ни безпокойства - от борбата за насъщния, от мигрантите, за жилище, храна, или любов, от самотата, престъпността, тероризма, замърсяването, климатичните промени и от ядрения Дамоклев меч, отново надвиснал над човечеството. Всички ние долавяме вече физически тази вездесъща тревога сред лудостта на заобикалящия ни свят, чийто двигател са алчността и ненавистта. .
Има инстинктивен страх, покачващ адреналина, изострящ сетивата и бързината на реакциите, който е спасителен за индивида. Той ни предупреждава и предпазва. Но, стресът заплашва самото ни съществуване. Все повече библейските апокалиптични писания започват да съответстват на констатациите на съвременните учени. Всички те описват един самоунищожаващ се свят. В продължение само на един век, без никаква мисъл и грижа за бъдните поколения, човечеството опустошава планетата си, принасяйки се в жертва на „Златния телец”, на зле разбрания прогрес, на леснотата на бита, на трупането на ненужни вещи. Режейки клона, на който стоим. И вече страха ни не е признак на малодушие, а на загриженост за бъдещето. Тези, които бият тревога нямат друга амбиция, освен да предотвратят катастрофата, която известяват на останалите.
            Но за да успеем, не трябва да се уединим в очакване. Ще трябва да въздействаме първо върху самите нас. Мъдрите никога на са мазохисти, а още по-малко стресирани. Първата стъпка в преодоляване страха от стреса е оценяване на причинените от него щети и преодоляването им. В преборване на преобладаващото във всички ни чувство за безсилие. А това е не само в индивидуален мащаб, но и по отношение на всички. Чувстваме необходимостта да предприемем мерки, но не знаем от кой край да се почне. Всички лежим на логиката на инерцията, чакаме друг да поеме инициативата. Изправени пред изобилието на гледни точки за тълкуване на събитията, сме в невъзможност за правилната им оценка. Все повече се чувстваме като Homo Economicus и дори Roboticus, ограничени само в икономическите и производствените си отношения. Но и обезпечените вече си дават сметка, че в този малък свят, в който всичко е свързано, са се изложили на ужасен ответен удар.

От издутия търбух на технологиите се пръкна Интернет с последователните си G - та, та чак до 5G. Тази изключителна технология за комуникация, с огромен потенциал се оказва, че никак не е безопасна. 5G се обслужва от 20 000 излъчващи радиовълни сателити. В това ново излъчване няма нищо здравословно. Устройствата, които държим в ръцете си и които са негов приемник разграждат водните молекули. Някои от вас ще възразят, че човекът не е електрическо същество, а физическа материя. Но електрокардиограми и тестове на нервните импулси доказват обратното, че част от химикалите, съставящи нашата физическа материя са странични продукти на електрическите импулси. Знаете ли кой беше първият град с пълно 5G покритие? Да, Ухан!!! Последва го и Северна Италия със същото плътно покритие. Може би е случайност, че почти навсякъде по света изключиха 5G мрежите, след като в обхвата им се оказаха болшинството от първично заразените с корона вирус?

Как да не се плашим, виждайки че хората абдикират от отговорности и потъват в трескавата лудост на забавата и забравата? Стигнали сме до там, че описания в „1984” свят на Оруел ни изглежда вече твърде спокоен и старомоден, спрямо ада на електронния и духовен надзор, на който вече сме подложени. Ще довършим ли процеса на самоунищожение? Подгонени от технологиите, уловени от виртуалното, жертви на политици–демагози и дърпащите конците им. Всички те, възползващи се от загубата на идентичността ни. Окончателния разгром е възможно да кулминира съвсем скоро, след като пред безпомощния ни взор се приема от политиците Закон за извънредното положение, с уж временно ограничаване на елементарни граждански свободи и неясен срок на приложение...

 

 

СВЕТОСЛАВ АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg




Гласувай:
7



1. fun1001 - :-)) Весела пролет,джани! бъди здрав, и добре,Френд!
22.03.2020 10:05
Някои от вас ще възразят, че човекът не е електрическо същество, а физическа материя.

АЗ!!!
Човекът е най мощен Генератор..на Енергия, и Светлина, и Топлина)
по Вярата му, ще го различите..
блажени тези, които,повярваха, без да са видели..
Книгата
цитирай
2. radostinalassa - Много си прав
22.03.2020 12:20
Това беше ясно и досега, че когато се комбинира 5 Джи технологията и натрупаните в хората наночастици , разпръсквани над градовете от самолетите ще стане лошо.
цитирай
3. lexparsy - Много благодаря за този толкова добре обоснована статия!
23.03.2020 17:31
   Пак ще я прочета и препоръчам, защото и аз постоянно припомням как страха и стреса винаги са били най-добрия манипулатор на човешкото съзнание, с което се постига и неговата е примиреност, и сервилност за всякакви поведенчески внушения!
   Сега е време много хора да се слушат, ако не логиката и разума, то поне във вътрешния си глас!
Лекс
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3245176
Постинги: 927
Коментари: 3370
Гласове: 4679
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031