Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2014 13:44 - Из моите литературни спомени. Чехов (И. Бунин)*
Автор: amrita Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1738 Коментари: 0 Гласове:
4



Той помълча и с обичайния си маниер добави без видима връзка:
- Много трудно се описва морето. Знаете ли какво описание на морето видях наскоро в една ученическа тетрадка? "Морето беше голямо." И толкова. Според мене чудесно.
...

Сдържаността му се проявяваше във всичко. Кой например е случаш от него оплаквания? А причини да се оплаква имаше много.

...

- (...) В работата си трябва да бъдем смели. Има големи кучета, а има и малки кучета, но малките не трябва да се смущават от съществуването на на големите: всички трябва да лаят - и да лаят с тоя глас, който Господ-бог им е дал.

...

_ трябва да седнеш да пишеш само тогава, когато се чувстваш студен като лед - каза той веднъж.

...

Точен и пестелив на думи беше той дори във всекидневния живот. Той ценеше извънредно високо думата. Високопарната, фалшивата, книжната дума му действаше като нож; сам той говореше прекрасно - винаги по един свойствен нему маниер, ясно, правилно. В неговата реч не се чувстваше писателят, сравнения, епитети той употребяваше рядко, а ако употребяваше, то най-често обикновени и никога не се перчеше с тях, никога не се наслаждаваше от своята сполучливо казана дума

...

- Когато умре Толстой, всичко ще отиде по дяволите - казваше той не един път
- И литературата ли?
- И литературата.

...

Той обичаше да повтаря, че ако човек не работи, не живее непрекъснато в художествена атмосфера, ако ще да бъде дори и премъдрия Соломон, винаги ще се чувстваа празен, бездарен.

...

В последно време често мечтаеше на глас:
- Иска ми се да бъда скитник, странник, да ходя по светите места, да отседна в манастир сред гора, до някое езеро, да седя през летните вечери на пейката край манастирската порта...

...... ......
*
Иван Бунин (1904-1914)






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: amrita
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1839920
Постинги: 1583
Коментари: 3804
Гласове: 5980