Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2013 15:32 - УРОЦИТЕ НА ЧИЧО БОГДАН - ГЛУХАРЧЕТАТА - първи разказ
Автор: hadjito Категория: Изкуство   
Прочетен: 920 Коментари: 0 Гласове:
0



УРОЦИТЕ НА ЧИЧО БОГДАН - разкази за деца

ГЛУХАРЧЕТАТА - първи разказ

     Меката слънчева светлина щедро облива свежата зеленина в ливадата. Пчелите с тихо жужене прелитат от цвят на цвят. До мене се е излегнал в тревата чичо Богдан, загледан унесено в нежният бял цветец пред лицата ни, поклащащ се на тънкото си стъбълце от лекия ветрец.
- Знаеш ли името на това растение? – пита ме той.
- Не.
- Овчарска торбичка се казва. Погледни листенцата му колко гъсто са разположени в кръг и образуват розетка. А това тук, с триъгълната форма, е плодът.  На какво ти прилича?
- Не ми напомня нищо – отвръщам.
- Прилича на торбичка, откъдето растението е получило името си. Всъщност ти откъде да знаеш, няма вече овчарчета, които да носят овчарски торбички – с някаква лека тъга в гласа говори чичо Богдан. – Вътре в торбичката има много семенца и когато плодът узрее, разпуква се и семенцата се разпръсват. Скоро след това, растението загива. Семенцата призимуват в почвата и поникват следващата пролет.
Чичо Богдан замълча, присви очи срещу слънцето и се замисли за нещо. После добави:
- Когато човек живее сред природата, може да научи много неща.
Посочи друга трева и ме попита за името й. Не познавах и нея.
- Абе, на какво ви учат в училище, като не знаеш дори кое е глухарче?
- На много други неща, но да познаваме тревите, не.
- Когато тези жълти цветове цъфтят, - продължава урока си чичо, - от всяко цветче се образува по едно плодче. Плодчетата узряват и от тях се появява пухеста главичка. Всяко от тях има малко чадърче. Духне ли вятър, плодчетата се откъсват и литват, като малки парашутчета и отлитат надалече. Прави ли ти впечатление, колко сочни са листата на глухарчето. От тях може да си направим салата, много полезна за здравето. А от цветовете може да приготвим чудесен мед.
- Шегуваш се, нали? – поглеждам го недоверчиво.
- Ни най-малко.
- Наистина ли?
- Да. Варят се, подслаждат се и става истински мед. Опиташ ли го, пръстите си ще оближеш.
- Да си направим тогава. Искам да го опитам.
- Добре. Първо ще наберем един чувал с листа за гъските. Те много ги обичат, а след това и цвят за нас.
- Да започваме – скочих аз.
Докато работехме, слънцето се люшна към хоризонта и лъчите му заляха с привечерна светлина ливадата. Откъм Балкана полъхна хладният дъх на вечерник и ние, отхвърлили работата, спряхме да отдъхнем.
- А знаеш ли, че от стъблото на глухарчето става свирка? – продължи да ме учудва с познанията си чичо.
- Не ми се вярва – отвърнах.
Той откъсна едно стъбълце и за моя изненада, в тишината легнала над ливадата, се разнесе писклив звук, като от панаирджийска свирка. Чичо откъсна още едно стъбълце и два звука подгониха тишината, после се обади и трети. Слушах тази невероятна тромба и не можех да повярвам на ушите си. От стъблата на глухарчетата наистина ставаха чудесни свирки. Опитах и аз да засвиря, но не се получи, колкото и да се стараех.
- Не е лесно, трябва доста да се упражняваш – потупа ме снизходително по рамото чичо.
Като се прибрахме си приготвихме за вечерята салата от листата на глухарчетата. Не ми се видя много вкусна, но щом била толкова полезна за здравето, ядох.
На другия ден си направихме и мед. Наистина се оказа чудесен. Когато съседчето Димчо дойде да играем, го почерпихме. Той също го хареса. Разказах му колко много неща бях научил от чичо Богдан.
После отидохме в градината двама и набрахме трева за гъските. Само че, като им я дадохме, те дори не я погледнаха. Попитахме чичо защо не я искат.
- Защото с такава не се хранят – засмя се той. – Май ще трябва да ви уча на много неща. Хайде бягайте да играете сега. Утре ще се заема с вас.
Зарадвани от думите му, изтичахме бързо на улицата.


image





Гласувай:
0




Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadjito
Категория: Други
Прочетен: 7086177
Постинги: 8379
Коментари: 1783
Гласове: 4311
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031