Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 16:21 - ДА НАПАСЕШ ДУШАТА СИ
Автор: hadjito Категория: Изкуство   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0



ДА НАПАСЕШ ДУШАТА СИ 

     Най-после сред природата. Художникът припряно подготвяше етюдника си за работа. Красотата на майския ден разпалваше въображението и амбицията му за творчество. Платното е поставено на мястото си върху статива, четките са подредени, налят е терпентин. Пръстите на майстора нетърпеливо изстискват боя от тубите върху почистената, готова за работа палитра. Острата миризма на терпентина се врязва в благоуханните аромати на пролетта, като чуждо тяло. С широк замах на четката, върху белотата на платното, се появява контурът на далечния примамлив връх. И някак плахо в белотата грейва първото цветно петно. Нататък всичко тръгва бързо, защото дълго е обмисляно. Но в шеметното единение с природата, възможно ли е мисълта дълго да води чувството – то блика като пролетен поток и повежда устремно ръката. Мисълта го следва под напора на вдъхновението.
     Художникът танцуваше върху платното с четката -танцуваха очите, душата, и пееше сърцето му сред този дивен кът. Той се чувстваше неразделна част от цялото и сам бе цялостен и единен в него – напълно, както никога досега. Нищо не нарушаваше хармонията между твореца и природата. В дълбокия си унес не бе усетил кога зад гърба му спря друг човек, вперил неразбиращи очи в платното.    
      - Върви ли работата? - попита натрапникът.
     Художникът се сепна и се обърна изненадан. Угасна в миг магията на единението.
     -    Върви - отвърна кратко и без желание той.
     -  Чудя ти се, защо не си излязъл тук да пасеш крава или коза в тази луднала зеленина, ами се занимаваш с непотребни щуротии!?
         - Ами аз нали си паса кравата – усмихна се снизходително творецът и погледна събеседника си лукаво през присвитите цепки на очите си.
     -    Шегуваш се. Не виждам никаква крава тук. Дори и нарисувана не виждам.
    -   Паса кравата на своята душа, приятелю - отвърна майсторът на четката и потъна отново в работата си, като завърза нишката на скъсаното единение с природата.
     Пастирът, застанал зад него, прехвърли гегата от едната в другата си ръка и като пристъпи неразбиращо от крак на крак, побърза да се отдалечи, като промърмори:
     -  Пасял кравата на душата си!? Ама, че глупост. Сигурно го е ударило слънцето в главата – заключи той и забърза след козите, които с бръстене навлизаха в младата зеленина на храстите в покрайнината на гората.
 


Тагове:   напасеш,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadjito
Категория: Други
Прочетен: 7197689
Постинги: 8464
Коментари: 1794
Гласове: 4329
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930