Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2019 21:48 - Илирите
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4246 Коментари: 4 Гласове:
19

Последна промяна: 03.08.2019 18:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Илирите (на гръцки: Ἰλλυριοί; на латински: Illyri) са индоевропейски племена в Западната част на Балканския полуостров с неизяснен произход. Според някои историци илирите се заселили на Балканите към края на ІІ хилядолетие пр. н. е. Според други те били автохтонно население. За илирите не се знае много. Сведенията за тях са дошли основно от древногръцки източници. Първи за тях съобщили Хекатей Милетски в VІ век пр. н. е. и Херодот в V век пр. н. е. Техни източни съседи били траките, а на северозапад граничели с келтите. Те обитавали Динарските планини и съседните области на бивша Югославия, Албания и Пулия в Италия. Илирите били разделени на много племена: азали, ерависки, андизети, яси, варкиани, колапиани, озериати, либурни, сардеати, скордиски, яподи, бревци, мезеи, панони, деври, далмати, ардиеи, дезитиати, наренси, диндари, глиндитиони, мелкумани, албани, месали, япиги, даорси, дасарети, плереи, енхелеи, пирусти, тавланти, автариати, еордеи, дардани, пенести, партини, дициони и атинтани на Балканите; дауни, певкети и салентини в югоизточната част на Апенините. Далматите дали името на Далмация, паноните на Панония. Албаните дали латинското име на Албания. Близо до българските земи са живели дардани, скордиски и пенести.

От VІІІ век пр. н. е. започнали да основават свои царства. По-големи държавни образувания илирите създали през ІІІ век пр. н. е. От тях най-известна била държавата с център Шкодра (на латински: Scutari) в днешна Албания и Царството на дарданите. През последните три декади на ІІІ век пр. н. е. илирите водили две войни с римските легиони. Те били съюзници на последния македонски владетел Персей в 168 пр. н. е., когато царството на Цар Гентий било завладяно и в 167 пр. н. е. била създадена римската провинция Илирик (на гръцки: Ἰλλυρία; на латински:  Illyricum). Стълкновенията с Рим продължили до края на ІІ век пр. н. е. Известна е войната от 35 – 33 пр. н. е. с Октавиан. Накрая илирите били окончателно победени. При Римската империя в 10 от н. е. Илирик бил разделен на 2: Панония и Далмация. Според учените илирите били романизирани и постепенно са изчезнали като етнос. В земите на илирите през VІ – VІІ век се заселили племена на венети: карантани, белохървати и лужишки сорби, които били предците на днешните словенци, хървати и сърби.

В Албания претендират, че са наследници на илирите. Те се позовават на хипотеза на шведския учен Юхан Ерих Тунман (Johann Erich Thunmann, 1746 – 1778), според която днешните албанци и албанския език произлезли от илирите и илирийския език. Тази хипотеза обаче била твърде трудна за доказване поради липсата на надписи на илирийски език за езиков анализ. Според нея част от илирите са успели да устоят на всички демографски промени на Балканите, като са се запазили и съхранили своя език, а впоследствие станали основа на съвременната албанска народност. След падането на Енвер Ходжа, Илирийската теория била приета много сериозно в днешна Албания и дори се превърнала в основен стълб на албанския национализъм. Впрочем Албания на албански е Shqiperia (Шкипърия).

image

image

image

image






Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, Лазаре. От написаното ...
02.08.2019 06:12
Здравей, Лазаре. От написаното излиза, че илирите са били многобройни. Мислих си, че са били малко и лесно са изчезнали. Обикновено с илирите свързваме само албанците.
Поздрави!
цитирай
2. shtaparov - Все пак да не забравяме, че в исто...
03.08.2019 05:20
Все пак да не забравяме,че в исторически извори се говори за илирически крале на България- не на Албания или Сърбия! Да не забравяме и това,че албанците бяха Кавказко племе съседно на арменците,което Кубер доведе на Балканите и по негово време то беше Българско племе. Да не забравяме също,че оригиналния Илирийски език бил много подобен на Българския- не на албанския понеже в древни извори се казва,че Илирите и Траките били много близки помежду си и като племена,и като езици. Името ИЛИРИК е на практика идентично с името ТЕЛЕРИК,а другото име на Илирите,което е ВЕРИЛИ е носено от клон на Волжките Българи- не на Кавказките албанци които изчезнали точно тогава,когато Кубер тръгнал към Македония. Не вярвам в съвпадения- Кавказките албанци са роднини на Илирийските,но самоназванието на дмешните албанци не е АЛБАНИ- тяхното самоназвание е ШКИПЕТАРИ и ШИПТАРИ но другите народи ги наричали още АРВАНИ,което е много близко до преходната форма САРВАНИ (САРВАНИ,СЪРБИНИ),известна и като име на тюркско племе от източна Монголия!
цитирай
3. laval - Здравей, Щапаров!
03.08.2019 18:26
Аз имам отделна статия за Кавказка Албания ето тук:
http://laval.blog/history/2018/04/22/kavkazka-albaniia.1604991
Ако ти е интересно, можеш да я прочетеш. Поздрави!
цитирай
4. shtaparov - Аз имам отделна статия за Кавказка ...
05.08.2019 18:42
laval написа:
Аз имам отделна статия за Кавказка Албания ето тук:
http://laval/history/2018/04/22/kavkazka-albaniia.1604991
Ако ти е интересно, можеш да я прочетеш. Поздрави!

Днешните албанци са дошли именно от там- затова езикът им не се родее никак с Трако-Илирийския,а преди всичко с арменския!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100264
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961