Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2017 13:11 - Когнитивно-поведенчески упражнения за самостоятелна работа. (Упражнение-1 за „Преодоляване на тревожност” по Елис)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 1175 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                     Когнитивно-поведенчески упражнения за самостоятелна работа.

                           (Упражнение-1 за „Преодоляване на тревожност” по Елис)

 

Когнитивно-поведенческите упражнения са лечебно-профилактично средство на психотерапията, като се явяват когнитивни средства за самовъздействие. Крайната цел на подобни упражнения е намаляване или пълно отстраняване на разрушително и неадекватно поведение или дискомфорт. Тяхното научаване започва в психотерапевтичния кабинет с помощта на психолога, който следва да Ви научи клиентът да прилага сам упражненията, т.е. да го научи на самопомощ. Извършвайки тези упражнения клиентът се научава самостоятелно да въздейства на себе си и по този начин сам да си помага: да отстранява или намалява неадекватните прояви на своето поведение; да преодолява тревожност и страх; да снижава нивото си на стресови преживявания; да повишава творческата си активност и по-добре да разбира себе си.

Упражнението за „Преодоляване на страхове” (по Елис).

Ако Вашият страх се явява следствие от нерационални представи (нямащи реално основание), тогава следва да приложите следното упражнение:

а).Постарайте се да се надсмеете над своите страхове и от страха над страха. Например, за какво Ви е нужно одобрението на семейството за приготвения обед? Мислете рационално: ако храната е била невкусна (пресолена, недоварена, твърде топла и пр.), то те биха Ви казали това, а ако мълчаливо си похапват, значи им харесва. Надсмейте се, че чакате одобрение там, където не трябва да се очаква.

б).Честно и откровено разкажете за своя страх на някой, на който се доверявате и покажете своите емоции, които изпитвате;

в).Постарайте се да намерите първопричината за Вашият страх, т.е. ирационалните (неправилни, лъжливи) представи следва да замените с рационални (разумни);

г).Наблюдавайте своите страхове и признайте пред себе си, че те са дребни, нищожни и намерете „правилната” представа за това, което е правилно – оспорвайте старите си представи и постепенно ги преодолявайте;

Например, Вие изпитвате страх и не желаете да показвате пред другите, че се тревожите за нещо или някого. Помнете, няма нищо срамно или страшно в това, че другите ще видят, че Вие сте разтревожен. Знайте, че страхът Ви от проявяването на вашите емоции е безпочвен и неразумен. Не забравяйте, че всеки има право на емоции и преживявания.

image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3873384
Постинги: 2191
Коментари: 116
Гласове: 1327
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930