Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2011 12:23 - Да откажем децата от вредните навици
Автор: bremenna Категория: Други   
Прочетен: 3116 Коментари: 0 Гласове:
2



Поглеждате с периферното си зрение и първата ви реакция е да кажете „Не така!”. Познато ли ви е? Ако не всички, то поне повечето деца имат вредни навици. Тези си навици те „отглеждат” често до пубертета. А в някои по-тежки случаи на вредни навици и пубертетът, промените във физиката и психиката не могат да бъдат коректив и да унищожат навиците. Сред най- често срещаните вредни навици са: гризането на нокти, „похапването” на странни неща (пръст, глина, боклуци, коса, лепило), бъркането в носа, въртенето на кичур коса, скубането на косата, смученето на палеца, слагане в устата (лапане) на различни предмети. Развиването на всеки един от тези навици има обяснение и всеки навик може да бъде изкоренен в зародиш. Според специалистите децата:

1.Си гризат ноктите, когато са превъзбудени или нервни. Този навик се изкоренява много трудно и изисква ужасно много търпение. Може да накарате детето да отвикне от навика като:

-лакирате ноктите му със специален парлив лак, който обаче не се знае какви съставки има и дали няма да навреди на детето

-му сложите ръкавици на ръчичките

-отрежете ноктите му много късо и ги изпилите добре, така че те да нямат ръбчета

2.„Похапват” пръст поради липса на хранителни вещества в организма и отчайваща нужда от прием на такива, нужда от внимание, ментални проблеми, проблеми с развитието. Решение на проблем може да се намери в:

-кръвни изследвания, които да покажат дали на детето му липсват витамини или хранителни вещества и при наличие на такава липса, детето да започне прием на таблетки

-да се контролира достъпа на детето до нехранителните вещества, които то яде

-посещение при психиатър

3.Си бъркат в носа от скука или защото са раздразнени. Власинките в носа, както знаем, имат задачата да спират прашинките от околната среда. Веднъж попаднали в ноздрите, тези прашинки биват уловени от власинките и залепват за тях. Това води до раздразнение, до алергия или до затруднено дишане. Това е един от най- лесно отстранимите вредни навици и обикновено „раздялата” с него става в момента, в който детето осъзнае, че чоплетенето на носа не се приема от заобикалящите. Ако детето все пак започне да развива този вреден навик, е достатъчно да държите ръчичките му заети или сутрин/ вечер заедно с миенето на зъбките да почиствате и нослето, така че да няма какво да го дразни.

4.Скубят косите/ веждите/ миглите си защото при те са или в начална фаза на идиотизъм или на гениалност. Така поне се шегуват някои лекари. Реално този навик е много опасен, защото обикновено се заражда в пубертета, когато човек е вече осъзната личност и раздялата с този навик е почти невъзможна. Специалистите предполагат, че нуждата за скубане на собствената коса/ вежди/ мигли е в отговор на емоционалн стрес или депресия. Навикът може да доведе до ранно оплешивяване, да опадат миглите или веждите. Какво може да се направи? Ако този навик е развит в ранна детска възраст, известна помощ може да се окаже на детето, като косата му се прибира на опашка, носи шапка или главата му е увита с тюлена кърпа. Ако детето вече е голямо, единственият начин да му се помогне е чрез медитация, хипноза или посещение при психиатър.

Не е препоръчително с каране, наказания и не дай си Боже с бой да отказвате децата от вредните навици, но е задължително да следите как се развиват тези навици, за да не останат за цял живот.

А вие, как отказахте децата си от вредните им навици?



Тагове:   навици,   деца,   вредни,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bremenna
Категория: Тя и той
Прочетен: 116679
Постинги: 33
Коментари: 45
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930